Novosti / Hrvatska

loše vijesti

Uljanikovci neće dobiti plaće za rujan: 'Ruke su nam vezane, Vlada više nema instrumenata'

Uljanikovci neće dobiti plaće za rujan: 'Ruke su nam vezane, Vlada više nema instrumenata'
Duško Marušić/Pixsell

Što se tiče isplate plaća za rujan morali bi se stvoriti preduvjeti

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak potvrdio je da će u četvrtak posjetiti 3. maj na poziv sindikata, a vezano uz isplatu plaće za rujan ponovio da Vlada za to više nema legitimnih instrumenata.

"Vlada je već na ovaj ili onaj način putem jamstava osigurala osam do devet plaća za cijelu grupu. Nama su ruke vezane. U ovom trenutku mi više nemamo legitimnih instrumenata s obzirom da se cijeli proces i postupak vodi pod monitoringom Europske komisije. Pravila su jasno propisana, ona su u smjernicama iz 2014. jasno navedena - dok se ne odobri plan restrukturiranja, dok se on ne počne provoditi - Vlada više ne bi smjela intervenirati u grupu", rekao je Novak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što se tiče isplate plaća za rujan morali bi se stvoriti preduvjeti - deblokada računa i na neki način dati određena sigurnost potencijalnim strateškim partnerima, ali i brodovlasnicima čiji su brodovi trenutačno u izgradnji, da će program restrukturiranja "ipak ugledati svjetlo dana", kazao je Novak.

"I to smo mi radili. Mi smo razgovarali, komunicirali, pregovarali cijelo ovo vrijeme tako da smo isto na neki način sudjelovali", rekao je Novak odgovarajući na pitanje kako je Vlada sudjelovala u rješavanju problema isplate plaća za rujan.

Dopis ministru Horvatu s jučerašnjeg sastanka - Za opstanak Uljanika

Grad Pula, Istarska županija, Uprava i Nadzorni odbor Uljanika poslali su u četvrtak dopis ministru gospodarstva Darku Horvatu kojim su ga izvijestili da su na jučerašnjem sastanku svi dionici istaknuli i potvrdili svoje stajalište o opstanku brodogradnje, Uljanika i očuvanju radnih mjesta.

"Na sastanku smo razgovarali o aktualnoj problematici i izazovima s kojima se brodogradilište Uljanik u ovom trenutku suočava, a Grad Pula i Istarska županija istaknuli su i potvrdili svoj stav koji je zajednički stavu i cilju nove Uprave i Nadzornog odbora Uljanika", navodi se u dopisu poslanom ministru Horvatu.  Dodaje se kako je svim dionicima razgovora zajedničko stajalište da se plan restrukturiranja mora temeljiti na brodogradnji kao primarnom interesu Uprave i radnika, o čemu "postoji jasan i nedvosmislen konsenzus između Uprave, Nadzornog odbora, Istarske županije i Grada Pule".

"Kao i do sada, Grad Pula i Istarska županija u potpunosti su spremni surađivati u smjeru u kojem bi Uljanik, njihovi radnici i Uprava htjeli krenuti ako je to za očuvanje održivosti brodogradnje i radnih mjesta kao primarnog cilja. Radi održivosti brodogradnje, svi potezi prethodno moraju biti usuglašeni između Uljanika i nadležnih državnih institucija", stoji u dopisu koji je u četvrtak poslan ministru Horvatu.

U međuvremenu, prema informacijama iz Štrajkaškog odbora, na račune Uljanikovih radnika počela je stizati plaća za rujan, no ne svima. Naime, uplatom nekih vjerovnika plaću je zasad dobilo tek tridesetak radnika, a štrajk na radnim mjestima traje do pune isplate plaća. 

"Određeni vjerovnici Uljaniku su uplatili novac pa su automatizmom radnicima koji su prvi uneseni u evidenciju Fine bruto plaće za rujan počele stizati na račune", rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, dodajući kako je riječ o tridesetak radnika, no još se ne zna koji su vjerovnici uplatili novac.

S druge strane radnici čekaju minimalac oko 2.700 kuna, koji bi, prema nekim navodima, trebao biti uplaćen početkom idućeg tjedna, a zatim bi tijekom tjedna radnici trebali dobiti ukupni iznos bruto plaće. Naime, na sastanku s brodovlasnicima čiji se brodovi grade u Uljaniku oni su - ako je to potrebno - izrazili spremnost "uplatiti avanse kako bi se radnicima osigurala puna plaća za rujan".

"Spora je to dinamika, ali se ipak nešto pokrenulo i to je u ovom trenutku najvažnije. Osim toga, od iznimne je važnosti da se u konačnici prihvati novi program restrukturiranja Uljanika", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Cerovac.

 Iz Štrajkaškog odbora Uljanika poručili su kako bi bilo kontraproduktivno pojačavati pritisak na Upravu brodogradilišta i Vladu u trenutku kad se čini da se nešto napokon pokrenulo s mrtve točke. Zato su u četvrtak objavili da su odustali od prosvjeda na ulicama Pule i zabrane rada kooperantima na kruzeru.

 

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!