Novosti / Hrvatska

o najavljenim iznenađenjima

Od 1. siječnja niže cijene lijekova, a poslodavci će moći, bez poreza, isplatiti 13. plaću, božićnicu, regres...

Od 1. siječnja niže cijene lijekova, a poslodavci će moći, bez poreza, isplatiti 13. plaću, božićnicu, regres...
Patrik Macek/Sanjin Strukić/Davor Javorovic/PIXSELL

S 1.12. povećava se neoporezivi dio za nagrade poput božićnica, bonusa i slično s 2.500 na 7.500 kuna

Lijekovi koje građani kupuju bez recepta u ljekarnama poput onih protiv bolova, dodatno će pojeftiniti. Ministar Marić danas predstavlja proračun za 2019. godinu. Potvrdio je da će se na sve lijekove primijenjivati snižena stopa PDV-a od 5 posto, bez obzira idu li na recept ili bez recepta. S 1.12. povećava se neoporezivi dio za nagrade poput božićnica, bonusa i slično s 2.500 na 7.500 kuna.

Ova izmjena bi u zadnji tren trebala biti ubačena u poreznu reformu i rasterećenje pa će tako PDV od Nove godine biti 13 posto na osnovne živežne namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječje pelene. Na tom su popisu sad, kako se čini, i bezreceptni lijekovi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Snižavanje PDV-a s 25 na 13 posto nosi u prosjeku pojeftinjenje od 10 posto osnovnog proizvoda. Ukoliko PDV bude pet posto na bezreceptne lijekove, pojeftinjenje bi trebalo biti i veće. Udruga koalicija u zdravstvu i farmaceutska industrija su jako lobirali kod ministra financija Zdravka Marića na ovo sniženje i isticali su da se radi o nepravednom sustavu jer na isti lijek, ukoliko se izda na recept, PDV iznosi pet posto, a ako ga građanin kupi bez recepta, onda je PDV 25 posto, piše 24sata.

Mogući problemi?

Niz istraživanja potvrdila su kako su Hrvati ovisni o lijekovima i ne mare za savjete stručnjaka. Uvjereni da znaju najbolje u Hrvatskoj, gotovo 60 posto građana koristi lijekove bez prethodne konzultacije s liječnicima i na njih na godinu potroše više od vrtoglavih pola milijarde kuna.

Stoga, liječnici šalju popis lijekova s mogućim dramatičnim nuspojavama, a koje svatko ima u kućnoj ljekarni. Hrvati najviše koriste tablete za liječenje glavobolje bez savjetovanja sa stručnjacima. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!