Novosti / Hrvatska

očuvanje konkurentnosti

HUP o proračunu: 'Vlada u sljedećoj godini nema u planu provesti ozbiljnije reforme'

HUP o proračunu: 'Vlada u sljedećoj godini nema u planu provesti ozbiljnije reforme'
Marko Lukunic/Goran Stanzl/PIXSELL

HUP na temelju podataka o prihodima i rashodima proračuna smatra da Vlada neće napraviti značajnije promjene

Ministar financija Zdravko Marić danas je predstavio proračun za 2019. godinu. Potvrdio je da će se na sve lijekove primijenjivati snižena stopa PDV-a od 5 posto, bez obzira idu li na recept ili bez recepta. S 1.12. povećava se neoporezivi dio za nagrade poput božićnica, bonusa i slično s 2.500 na 7.500 kuna.

PDV od Nove godine tebao bi biti 13 posto na osnovne živežne namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječje pelene. Na tom su popisu sad, kako se čini, i bezreceptni lijekovi. Snižavanje PDV-a s 25 na 13 posto nosi u prosjeku pojeftinjenje od 10 posto osnovnog proizvoda. Ukoliko PDV bude pet posto na bezreceptne lijekove, pojeftinjenje bi trebalo biti i veće. 

'Potrebne su snažnije promjene'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca komentirao je proračun za 2019. godinu. "Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja odluke Vlade Republike Hrvatske donesene na današnjoj sjednici na kojoj su usvojeni prijedlozi i inicijative HUP-a vezano uz povećanje neoporezivog dijela za nagrade, poput božićnice i uskrsnice s 2500 na 7500 kuna, te sniženje stope PDV-a na 5% za bezreceptne lijekove. 

Međutim podatci o prihodima i rashodima proračuna ukazuju da Vlada u sljedećoj godini nema u planu provesti značajnije promjene, odnosno, da ozbiljnijih reformi nema. HUP smatra kako su, u cilju očuvanja konkurentnosti i radnih mjesta, odnosno, zaustavljanja negativnih trendova na tržištu rada potrebni snažniji zahvati i promjene, posebno na rashodovnoj strani proračuna", poručio je Majetić.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!