Novosti / Hrvatska

Kršenje radne etike

Priziv savjesti: Djelatnica ljekarne odbila izdati kontracepcijske pilule iz osobnih uvjerenja

Priziv savjesti: Djelatnica ljekarne odbila izdati kontracepcijske pilule iz osobnih uvjerenja
Thinkstock

Oštećena djevojka pilule koristi zbog obilnih krvarenja, ali i kao metodu kontracepcije

U zagrebačkoj ljekarni Čelina na Jordanovcu, djelatnica ljekarne odbila je jednoj djevojci izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule. Naime, pozvala se na priziv savjesti jer se ona osobno ne slaže s korištenjem pilula. 

Oštećena djevojka je ispričala kako joj je djelatnica odbila izdati kontracepcijske pilule koje koristi zbog obilnog menstrualnog krvarenja, ali i kao metodu kontracepcije. Nitko osim nje nije radio, a djelatnica je rekla neka dođe ujutro kad nje nema. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići“, pitala se djevojka.

Sandra Čelina, vlasnica ljekarne, potvrdila je da je do spornog događaja stvarno došlo, ali je napomenula kako je svoje očitovanje poslala Hrvatskoj lječničkoj komori.

Priziv savjesti ne smije ugroziti zdravlje

„Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika“, stoji u Kodeksu ljekarničke etike i deontologije.
 
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kazala je za portal  Faktograf kako u slučajevima kada se radnik ili radnica u ljekarni poziva na priziv savjesti, ljekarne su dužne organizirati svoj rad tako da se ne onemogućava pružanje pojedinih usluga. 

Budući da u prošlotjednom slučaju do takve organizacije rada nije došlo, pravobraniteljica smatra da je prekršen Kodeks ljekarničke etike i deontologije

 

Najgledaniji video

Category: 825 - 828

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!