Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Mirenje se nastavlja

Sve bliže štrajku: Nema dogovora Vlade i sindikata oko povećanja plaća

Sve bliže štrajku: Nema dogovora Vlade i sindikata oko povećanja plaća
Patrik Macek/Sanjin Strukic/PIXSELL

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, ali Vlada im nudi povećanje od tri posto

Niti danas nema dogovora sindikata i Vlade. Mirenje se nastavlja sutra, u utorak 27. studenog. Nijedna strana ne želi otkriti što je danas postignuto. Kako doznajemo, štrajk ide prema planu, ali će se obustaviti ako dođe do dogovora.

Zaključak je to današnjeg nastavka procesa mirenja kojeg su najavili ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i predstavnici sindikata javnih službi. Na proces mirenja stigao je i ministar financija Zdravko Marić, što su sindikati prošloga puta zatražili.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stjepan Topolnjak iz sindikata zdravstva izjavio je da očekuju ponudu Vlade koja će zaustaviti štrajk. Prihvatit će isplatu u dva dijela tih 5.8 posto povećanja osnovice koje traže. Upitan o pripremama za štrajk, Topolnjak je potvrdio da su one u tijeku te da su sindikalni povjerenici dobili naputke, ali dogovoreno je da se s time ne izlazi u javnost tako dugo dok mirenje ne završi.

Podsjetimo, sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, ali Vlada im nudi povećanje od tri posto, tvrdeći da je to maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Sindikati su Vladin prijedlog odbili i najavili štrajk u svim javnim službama koji bi trebao početi 28. studenoga i održavao bi se svakoga tjedna po jedan dan sve do ispunjenja zahtjeva.

Na mirenju 22. studenoga predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izjavio je kako su prihvatili prijedlog Vlade da mirenje nastave u ponedjeljak, 26. studenoga kada će, kako je rekao, "Vlada imati konačan stav". Poručio je da se nastavljaju sindikalne aktivnosti pa samo "dobra i kvalitetna" Vladina ponuda može prekinuti njihove pripreme za prosvjede. Ni ministar Pavić niti sindikalni čelnici nisu tada htjeli komentirati je li na stolu bila neka nova ponuda.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!