Ostani doma
Novosti / Hrvatska

pozvala se na priziv savjesti

Nije htjela prodati kontracepcijske pilule, Komora: 'Ljekarnica nije prekršila etički kodeks'

Nije htjela prodati kontracepcijske pilule, Komora: 'Ljekarnica nije prekršila etički kodeks'
Pixabay

Povjerenstva za etiku i deontologiju smatra da nije prekršen kodeks jer nije bilo ugroze zdravlja i života

Povjerenstva za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore u svojoj odluci tvrdi da ljekarnica iz zagrebačke ljekarne Čelina na Jordanovcu nije prekršila Kodeks ljekarničke etike kada je zbog priziva savjesti odbila djevojci izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule.

"Povjerenstvo za ljekarničku etiku i deontologiju je na sjednici održanoj 23.studenog 2018., razmotrilo pristigli prigovor pacijentice po pitanju priziva savjesti magistre zaposlene u Ljekarni Čelina. Prilikom razmatranja, na temelju zaprimljenih izjava same pacijentice, prozvane magistre i voditeljice ljekarne, uzete su u obzir sve okolnosti događaja te budući da nije bilo ugroze zdravlja i života, a pacijentici je lijek u istoj ljekarni izdan sutradan, Povjerenstvo je zaključilo kako je prozvana magistra postupila u skladu s Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, članak 12, stavak 3. u kojem stoji da "Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika", stoji u obavijesti o zaključku Povjerenstva.   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dva puta u pet godina istaknut prigovor zbog priziva savjesti

"Nastavno na odluku Povjerenstva, Hrvatska ljekarnička komora, uvažavajući pravo pacijenta na uslugu izdavanja lijeka i pravo magistra farmacije na priziv savjesti, još jednom podsjeća članstvo na važnost organizacije posla u ljekarnama na način da svim pacijentima bude pružena kvalitetna ljekarnička usluga izdavanja i savjetovanja o primjeni lijekova. Iako je u ljekarničkoj mreži koja broji 1 187 ljekarničkih jedinica, prigovor na priziv savjesti kao razlog neizdavanja lijeka istaknut svega dva puta u proteklih pet godina, potrebno je poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da pacijenti ni u takvim, dosad uistinu rijetkim i izoliranim slučajevima, ne budu uskraćeni za uslugu izdavanja lijeka", stoji u obavijesti o zaključku Povjerenstva. 

Podsjetimo, u zagrebačkoj ljekarni Čelina na Jordanovcu, djelatnica ljekarne odbila je jednoj djevojci izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule. Naime, pozvala se na priziv savjesti jer se ona osobno ne slaže s korištenjem pilula. 

Oštećena djevojka je ispričala kako joj je djelatnica odbila izdati kontracepcijske pilule koje koristi zbog obilnog menstrualnog krvarenja, ali i kao metodu kontracepcije. Nitko osim nje nije radio, a djelatnica je rekla neka dođe ujutro kad nje nema. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!