Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ŠEST MJESECI DODATNOG STAŽA

Hoće li nova mjera države povećati natalitet? 'Nitko neće dijete raditi zbog novca, ali...'

Mjera će u mirovinskom paketu uskoro pred Sabor, a na snagu stupa od sljedeće godine

Jedna od izmjena koje nas očekuju vezano za paket zakona vezanih uz mirovinsku reformu bit će i da će roditelji djece dobiti šest mjeseci dodatnog radnog staža, a time i veću mirovinu.

Nova mjera odnosi se na majku, ali i oca ili posvojitelja koji koristi rodiljni dopust. "Nitko neće dijete praviti zbog novca, ali živi se od novca", kazala je majka Loridana iz Opuzena. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To je za svaku pohvalu. No, nije to jedini faktor za povećanje obitelji. Ali pozitivno je, u svakom slučaju, ", kazala je majka Željka Novosel iz Zagreba.

"To je neka kompenzacija"

Ipak Željki je sada bliža budućnost što će u sljedećih šest mjeseci uz Karla primati samo 4 tisuće kuna naknade. Ministrica demografije kazala je da se o toj nepravdi razmišljalo tijekom izrade ove mirovinske mjere.  

"Često smo razmatrali koliko je za vrijeme korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta roditelj imao manja primanja, pa je to neka kompenzacija", kazala je ministrica demografije Nada Murganić (HDZ). 

Za ovu mjeru do 2040.  treba izdvojiti 3,6 milijardi kuna

Oni koji do mirovine broje sitno, a Gordani je do pune ostalo sedam godina, i uz dvoje djece, nisu pretjerano sretni.  "Kako god okreneš mirovina mi je mala pa mi se ne isplati ići u mirovinu. Financijski mi godinu dana više neće ništa značiti", kazala je Zagrepčanka Gordana Habazin

U Ministarstvu su izračunali da bi za ovu mjeru do 2040.  trebalo izdvojiti 3,6 milijardi kuna. 

"Nagrada za nešto već učinjeno"

Stručnjaci smatraju da za ovakvu mjeru nema mjesta u mirovinskom sustavu. "To je nagrada za nešto već učinjeno. Bilo bi bolje ih davati odmah, kada je trud već uložen, a ne 30 ili 40 godina nakon toga", kaže Danijel Nestić iz Ekonomskog instituta Zagreb.

Mjera će u mirovinskom paketu uskoro pred Sabor, a na snagu stupa od sljedeće godine. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!