Ostani doma
Novosti / Hrvatska

POVEĆAVA SE MINIMALNA PLAĆA

Vlada 'dala' povišicu 37 tisuća ljudi, a nitko nije zadovoljan

Za 248 kuna se povećava minimalna plaća u Hrvatskoj, koja će od nove godine iznositi 3000 kuna neto

Za 248 kuna se povećava minimalna plaća u Hrvatskoj, koja će od nove godine iznositi 3000 kuna neto. Vlada se hvali da je to najveće povećanje u proteklih 10 godina, i da će minimalac, koji u Hrvatskoj prima 37 tisuća radnika -  biti veći nego u 9 država Europske unije.

Poslodavci i sindikati nisu oduševljeni, a ljuta je i oporba - iako se za svog mandata ni sama nije proslavila kada je u pitanju minimalna plaća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Boris je zaštitar i  jedan od 37 tisuća radnika u Hrvatskoj koji primaju najniže plaće. "Djetetu nije tako jednostavno neke stvari objasniti kad dođe u dućan obzirom na primanja i minimalac", kazao je zaštitar Boris Zorner. Od iduće godine imat će gotovo 250 kuna više. "Ako i ostane ta razlika će ići na neke osnovne potrepštine u domaćinstvu", kaže Boris. 

Vlada se hvali da je u pola mandata povećala minimalac za 500 kuna

Vlada se hvali da je u pola mandata povećala minimalac za 500 kuna, a s posljednjim povećanjem ta plaća će od iduće godine iznositi 3 tisuće kuna. "Mislim da smo s ovime poslali važnu poruku da želimo dostojanstven život i naših sugrađana koji imaju najmanja primanja", rekao je premijer Andrej Plenković

Za oporbu to su mrvice pa SDP predlaže tisuću kuna više. " Plenkovića i HDZ pere savjest jer su izloženi kritici i poreznom reformom povećali plaće samo za 15 tisuća najbogatijih i sebi", rekao je  predsjednik SDP-a Davor Bernardić

Ministar rada Marko Pavić naglašava da su dvostruko više povećali minimalna primanja nego je to bio slučaj u mandatu SDP-ove Vlade.  Istodobno najavljuje kompenzacijske mjere za poslodavce. "Ostaje umanjenje osnovice za doprinose 50 posto, 2020. će se prepoloviti. Sljedeće godine potpore male vrijednosti bit će do 1.5 mil. kuna potpora", kazao je Pavić. 

"Trebamo voditi računa o održivosti Hrvatske"

Poslodavci nisu protiv rasta minimalnih plaća, ali HUP-u smeta što nisu obaviješteni o konačnom prijedlogu. "Bilo bi to jako lijepo ako je izvodivo. Ja bih volio da bude, ali trebamo voditi računa o održivosti Hrvatske", kazao je poduzetnik Branko Roglić.

Ni drugi socijalni partner nije oduševljen. "Ovakav način povećanja minimalne plaće i kompenzacijskih mjera poslodavcima dovest će do toga da će iduće godine biti 60-70 tisuća radnika koji će primiti samo minimalnu plaću", kazao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Iz sindikata čija većina članova prima minimalac, kažu da je povećanje daleko od dovoljnog. "Ali moramo prihvatiti to što nam se nudi. To je nekakvo povećanje, ali nikako nije dostatno", kazao je Gordana Ferenčić iz Sindikata neindustrijskih radnika i privatnih namještenika.

A zaštitar Boris i njegova obitelj to najbolje znaju. "Minimalna plaća bi, s obzirom na troškove, trebala minimalno biti 5000 kuna", kaže Boris.  A plaća nedovoljna za život, jedan je od razloga napuštanja zemlje.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!