Novosti / Hrvatska

gost rtl-a danas miro kovač

Orban stiže u Hrvatsku: 'Mi želimo vratiti vlasništvo u Ini. Mađari, koliko čujem, su spremni na to'

Iako Vlada šuti o temama sastanka, odnose dviju zemalja i dalje opterećuje isto pitanje

Nakon 7 godina – Hrvatsku će sutra i službeno posjetiti Viktor Orban. Mađarski premijer u Zagreb stiže kao jedan od sudionika sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative kojom Hrvatska ove godine predsjeda. 

Lider Mađarske sastat će se s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar Kitarović. Iako Vlada šuti o temama sastanka, odnose dviju zemalja i dalje opterećuje isto pitanje: što će biti s INA-om koju Hrvatska kani otkupiti od MOL-a, a što s čelnikom te tvrtke kojeg traži hrvatsko pravosuđe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Žica na granici zbog izbjeglica, pa i različita stajališta i oko Marakeške konvencije. Sve su to teme o kojima će sljedeća dva dana - mađarski premijer Viktor Orban imati prilike porazgovarati i s  premijerom i s predsjednicom države, no za šefa oporbe to neće imati nikavo značenje za Hrvatsku.

"Da li će Hrvatska izvući deblji kraj od susreta s Mađarskom, na žalost, zbog nedjelovanja ove vlade, zbog toga što smo propustili djelovati kad je bilo vrijeme -  hoće", kaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Više susreta

Zbog otvorenih pitanja hrvatske i mađarske i premijer i predsjednica posljednjih su se godina više puta -  susretali s Orbanom, što javno, što daleko od medija.

"Premijer mađarski je bio u kratkom prolasku kroz Opatiju, mi smo se dogovorili da popijemo jednu kavu, to je bila neformalna kava", govorio je u kolovozu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Iako predsjednik zemlje koja u Uniji nema velik utjecaj, sam Orban je u svom trećem mandatu protiv sebe uspio okrenuti gotovo cijelu Europu.  

"Budimo iskreni: u ovim uvjetima bilo bi nemoguće da se gospodin Orban i Mađarska pridruže Europskoj uniji. To je danas stvarnost", govorio je u rujnu zastupnik u EP-u Guy Verhofstadt.

Europa Mađarskoj zamjera da se ondje krše demokratska načela, da nema neovisnosti pravosuđa, ni slobode medija. U prilog joj ne idu ni korumpiranost, a osobito stavovi prema migrantima.

„Mladost zapadne Europe će doživjeti dan kada će postati manjina u vlastitoj zemlji i izgubiti jedino mjesto na svijetu koje mogu zvati domom", rekao je još u ožujku Orban.

Europa Mađarskoj zamjera da se ondje krše demokratska načela

Ipak, čak petero hrvatskih zastupnika u EU parlamentu glasovalo je protiv izvješća koje Mađarskoj može oduzeti pravo glasa u vijeću Europske unije.

"Razumijem zabrinutost kolega, ali aktiviranje članka sedam nije pravi odgovor...", kazivala je u rujnu Marijana Petir.

U Europskoj ga uniji jedni nazivaju autokratom, a za druge je lider desnice.

"90 posto komentara o meni je negativno. Liberali me mrze."

Da, kao Trumpa? 

"Ipak malo više nego njega", kazao je Orban.

Ipak mnogi političari sanjaju o tako velikom utjecaju u Europi. Sam Orban u svojoj zemlji odlučuje doslovno o svemu, pa i o životu beskućnika - kojima je nedavno zabranio spavanje na ulici.

Koliko je utjecajan, dovoljno je rekao Chuck Norris prilikom nedavnog posjeta Mađarskoj.

"Toliko sam čitao o vama da mi se čini kao da smo se već upoznali", rekao je Norris.

Ipak, teško da će Orbanov utjecaj pomoći šefu Mola Zoltu Hernadiju da ga Hrvatska ukloni s Interpolove crvene tjeralice.

Kovač za RTL: 'Mi želimo vratiti vlasništvo u Ini. Mađari, koliko čujem i znam, su spremni na to'

O svemu ovome u RTL-u Danas smo razgovarali s bivšim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem.

Je li sada došao red da se otvoreno razgovara o pitanju Ine?

Odnosi dviju zemalja su bogati, jako bogati. Važno je da se nastavi proces relaksiranja odnosa, da imamo kvalitetne odnose. Mi želimo vratiti svoje vlasništvo u Ini. Mađari, koliko čujem i znam, su spremni na to. Sada treba naći najbolju metodu da se to provede.

Očekujete li vi da on sutra zatraži uklanjanje Hernadija s Interpolove tjeralice?

On zna da je to u sferi pravosuđa. O tome ne odlučuje ni Sabor, ni Vlada.

O čemu će se onda razgovarati?

O gospodarstvu, energetici... Pa i politika. Ovo je dobar znak. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!