Ostani doma
Novosti / Hrvatska

neopjevani junaci

Tri hrvatska liječnika dobila prestižnu međunarodnu nagradu - medicinski Oscar

Prestižno međunarodno priznanje dobili su jedan ginekolog, jedan oftalmolog i jedan pedijatar, a mi smo ih pobliže upoznali

Oscara hrvatski film nije dobio već 56 godina - ali zato su medicinski Oscar prošli tjedan osvojila čak trojica hrvatskih liječnika.

Prestižno međunarodno priznanje dobili su jedan ginekolog, jedan oftalmolog i jedan pedijatar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj posljednji, doktor Mario Ćuk, svojim je istraživanjem rijetke imunološke bolesti spriječio smrt dječaka, kojemu je od iste bolesti umrla sestra. 

A danas je svog Oscara, pred našim kamerama, poklonio dječaku kojeg je spasio.

Ivan ima 7 godina, ide u prvi razred, i jedini u Hrvatskoj boluje od ektodermalne displazije. Od iste bolesti prije 10 godina umrla je njegova sestra - ali Ivan je dobro, i to zahvaljujući doktoru Ćuku. 

Doktor Ćuk danas ga je iznenadio - posjetio ga je u Korenici i poklonio mu svog medicinskog Oscara. Dobio ga je za istraživanje inzimno rijetke bolesti, u području pedijatrije. 

"Istraživali smo jednu ekstremno rijetku bolest. Radi se o nasljednoj bolesti zbog manjka kalcijevih kanala koja zahvaća više organskih sustava. Prvenstveno se odnosi na imunodeficijencju. Kada se rodio Ivan i kad smo uspjeli razrješiti ovu bolest kod njega sve je krenulo na bolje", priča Mario Ćuk, Medicinski fakultet i KBC Zagreb.

156 liječnika i farmaceuta iz Europe, međunarodni žiri i tri medicinska oscara Hrvatima. 

Oscar iz poručja oftalmologije dobio je doktor Škegro. Otkrio je kako majka koja je rodila može pomoći nekome vratiti vid. 

"Moj tim i ja smo radili istraživanje gdje smo osobama koje su transplantirali koštanu srž i dobili dosta reakcija nakon transplantacije i na očima smo stavili amnijsku membranu. To je dio tkiva posteljice žene koja je rodila carskim rezom", priča Ivan Škegro, specijalist oftalmologije KBC Zagreb.

I to su napravili prvi u svijetu. Nagradu nije stigao ni proslaviti jer je dan poslije imao 12 operacija.

"To je praktično istraživanje, odvijalo se na par pacijenata, tako da je to preliminarno istraživanje koje je pokazalo odlične rezultate i zato planiramo nastaviti. Ovo istraživanje bilo je na četiri bolesnika", dodao je Škegro. 

Drugi Oscar iz područja ginekologije dobio je Miro Šimun Alebić. Područje njegovog istraživanja - neplodnost. 

Nalaze koji su inače sukladni između dva biljega, jedan je kemijski, drugi je ultrazvučni i koji uglavnom ukazuju na isto stanje ovarijske rezerve, a to je broj jajnih stanica u određenom trenutku, oni uglavnom pokazuju jednako stanje ali u slučajevima kad ne pokazuju isto stanje - mi se nalazimo u čudu komu bi vjerovali.

Zato je njegovo istraživanje dalo smjernice komu treba vjerovati, a stručnjacima olakšalo izbor najboljeg oblika liječenja. I do toga je došao prvi u svijetu. A prvi je u Hrvatskoj izveo i autotransplantaciju jajnika nakon čega je žena rodila.

"Dalje pokušavamo, imamo i sad pacijentice i dalje pokušavamo i još tražimo način koje su pacijentice za tu metodu i kojima može pomoći", tvrdi Miro Šimun Alebić, ginekolog, Poliklinika Podobnik u Zagrebu.

Sva su trojica liječnika nagrađena jer su u medicini napravili što nitko dosad nije.
Dobro to zna Ivanovova obitelj - ovom dječaku Oscar doslovno znači život. 

'Game over' za bolest, a za život je početak.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!