Novosti / Hrvatska

Ukrajina odgovorila

Plenković: 'Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini, to je neprihvatljivo i protivi se međunarodnom pravu'

Plenković: 'Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini, to je neprihvatljivo i protivi se međunarodnom pravu'
Pixell

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su nakon što je Rusija prije tjedan dan zarobila tri broda

Hrvatski premijer Andrej Plenković na otvaranju summita SEI-ja komentirao je nedavnu rusku akciju u Kerčkom tjesnacu kada su zarobljena tri ukrajinska broda s mornarima, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju međunarodnog prava.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su nakon što je Rusija prije tjedan dan zarobila tri broda ukrajinske mornarice i posadu kada su pokušali proći kroz Kerčka vrata, između Crnog i Azovskog mora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rusija odbija međunarodne pozive da se oslobode 24 pomorca, od kojih su trojica ranjena, i tvrdi da su oni ilegalno prešli rusku granicu.  

"Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini...To je neprihvatljivo i protivi se međunarodnom pravu", rekao je Plenković na summitu Srednjoeuropske inicijative.

"Podržavamo sve međunarodne inicijative koje će olakšati tenzije, s potpunom podrškom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine", istaknuo je.

Pitanje sigurnosti

Pitanje sigurnosti i migracija jedno je od glavnih tema sastanka na vrhu kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje regionalnom inicijativom 18 zemalja.

Plenković smatra da je u ovom potonjem jedino učinkovit sveobuhvatni pristup, reguliranje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije.

"Mi nismo zemlja koja se odlučila za dizanje fizičkih barijera na granici. Umjesto toga zaposlili smo 6500 graničnih policajaca koji čuvaju tu granicu pripremajući se za ulazak u šengenski sustav", rekao je Plenković.

Dodao je da je ključna suradnja s članicama EU-a i Frontexa. "Vjerujem da upravo takav pristup može donijeti rezultata", dodao je.

Istaknuo je i značaj SEI-ja za prenošenje iskustava onim članicama koje još nisu u EU-u i NATO-u. "Kao najmlađa članica ponudit ćemo nesebično sva naša iskustva i znanja te političku potporu", rekao je.

Ukrajina zahvalna Hrvatskoj na potpori

Ukrajina je zahvalna Hrvatskoj na potpori teritorijalnom integritetu i suverenitetu, posebice u svjetlu nedavne eskalacije napetosti s Rusijom, izjavila je u utorak potpredsjednica ukrajinske vlade Ivana Klimpuš-Cincadze na marginama summita SEI-a u Zagrebu.

"Zahvalni smo na potpori koju dobivamo od Hrvatske u smislu našeg teritorijalnog integriteta, suverenosti i neovisnosti", rekla je Klimpuš-Cincadze za Hrvatski radio.

Ukrajina prolazi kroz vrlo teško razdoblje nakon što "nas je Rusija ponovno otvoreno napala, ovoga puta u Crnom i Azovskom moru", kazala je ona.

"Računamo na jedinstvenost europskih nacija i dobila sam jamstva da će se hrvatski glas u tom jedinstvu čuti kao i uvijek u potpori međunarodnom pravu, potpori slobodi i demokraciji dok se Ukrajina bori za povratak u obitelj europskih nacija."

Potpredsjednica ukrajinske vlade sastala se u utorak s premijerom Andrejem Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Zemlje srednje i istočne Europe pozvale Rusiju da pusti ukrajinske brodove i mornare

Zemlje srednje i istočne Europe pozvale su u utorak Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koje je nedavno zarobila u Kerčkom prolazu. Osamnaest članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) podržale su na sastanku u Zagrebu teritorijalni integritet Ukrajine i optužile Rusiju za kršenje međunarodnog prava.

"Naša pozicija je jasna, došlo je do kršenja međunarodnog prava. Rekli smo sve ono što je točno, zdravorazumski i očekivano", izjavio je novinarima domaćin skupa, hrvatski premijer Andrej Plenković.

Upitan očekuje li negativne reakcije Moskve, odgovorio je "to je na njima".

Najgori sukob zadnjih godina

Kijev i Moskva su u najgorem sukobu zadnjih godina pošto je Rusija 25. studenoga na silu zaustavila tri ukrajinska ratna broda koja su pokušavala ući u Azovsko more.

Prije pomorskog izgreda Kijev i Zapad su mjesecima optuživali Rusiju da namjerno "sprječava" prolaz trgovačkih brodova kroz Kerčka vrata, na koja Moskva polaže pravo kontrole nakon aneksije Krima.

Sukob je potaknuo bojazan od eskalacije između dviju bivših sovjetskih republika. Premda je Zapad podupro Ukrajinu u tom sukobu, pozvao je obje strane na suzdržanost.

Hrvatsko predsjedanje SEI-jem 

Na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEI-jem, u Zagrebu se u utorak održava summit organizacije. O temama sigurnosti i gospodarstva razgovara nekoliko premijera i drugih dužnosnika. U ponedjeljak ih je u Zagreb stiglo petero, ali su mađarski premijer Viktor Orban i predsjednica rumunjske vlade Vasilia Victoria Dancila otišli prije završetka sastanka na vrhu.

Iako najavljen, na summit nije došao bugarski premijer Bojko Borisov. 

SEI je osnovan prije tridesetak godina s idejom da se pomogne zemljama regije u pristupanju Europskoj uniji.  Od današnjih 18 članica SEI-ja, njih 10 članica je EU-a, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva.

Organizacija je osnovana 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Predsjedanje SEI-jem će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!