Novosti / Hrvatska

Skandal u crkvi

Optužio svećenike s Kaptola za zlostavljanje: 'Odjednom me počeo ljubiti i gotovo legao na mene'

Optužio svećenike s Kaptola za zlostavljanje: 'Odjednom me počeo ljubiti i gotovo legao na mene'
Grgur Zucko/PIXSELL

Novi skandal trese Zagrebačku nadbiskupiju

Akademski slikar grafičar Marin Sovar (41) koji tvrdi da ga je moćni svećenik s Kaptola pokušao silovati, saslušan je u srijedu na Međubiskupijskom sudu prvog stupnja u Zagrebu.

Dao je iskaz u slučaju, koji je vrlo detaljno i opširno opisao u novom broju tjednika Globus i u kojem tvrdi da ga je moćni svećenik s Kaptola pokušao silovati, ali i priču koja se dogodila ranije gdje je to isto, prema tvrdnjama Marina Sovara, htio učiniti i jedan drugi svećenik iz grada na sjeveru Hrvatske. 

Sovar je ispričao kako je prije 15 godina prvo imao vrlo neugodan susret s gvardijanom samostana u sjevernoj Hrvatskoj. U tom samostanu Sovar je živio kao podstanar. Jedne večeri gvardijan ga je zagrlio, pa poljubio, a Sovar je, kako je ispričao, “vidio je požudu u njegovim očima”.

"Ostao sam hladan kao kocka leda i on je maknuo ruku. Nekoliko dana poslije upitao me kakav sam ja umjetnik, jer su umjetnici inače topli, a ja sam hladan. Nakon toga su se naši odnosi narušili", ispričao je, među ostalim, Sovar.

Tvrdi da ga je nakon toga gvardijan počeo ponižavati, da je bio bezobrazan prema njemu i da su se stalno svađali. U veljači 2005., jednog poslijepodneva, ispričao je dalje, u njegovu je sobu ponovno ušao gvardijan i rekao mu da je došao neki profesor iz Zagreba koji ga želi upoznati zbog “misnica koje je šivao”. Taj je čovjek bio na visokom položaju na Kaptolu, bio je “kaptolski prelat” i Sovaru je bio jako čudan. Pozvao ga je u Zagreb na svoj imendan, gdje je bilo još ljudi, no u jednom trenutku taj je svećenik pozvao Sovara u sobu.

"Odveo me u spavaonicu. Gledam ja tako neke slike na zidovima i osjećam da se on zalijepio iza mene. Hoda iza mene cijelo vrijeme. Okrenem se i on me stisne oko struka. Bulji mi u lice kao da će me poljubiti i govori mi da nikada neće zaboraviti te usne i oči", ispričao je Sovar.

No svećenik ga je uskoro pustio, Sovar nije mogao vjerovati što se događa, a uskoro su otišli svi gosti i ponovno je ostao sam s tim svećenikom.

"Odjednom me počeo ljubiti u obraz i u jednom trenutku je gotovo legao na mene. Tada sam mu rekao: “Sad je dosta, krivo ste me procijenili i prestanite se tako ponašati”, ispričao je Sovar i dodao da je odmah te večeri rekao roditeljima što se dogodilo i kako je odustao od službe.

Sovar u Globusu navodi kako je shvatio da je cijela priča bila namještaljka jer je gvardijan samostana “dobro znao kome ga šalje”. Inače, Sovar se nakon svih ovih slučajeva oženio, dobio je dijete, no vrlo brzo se rastao, sa suprugom je ostao u dobrim odnosima.

Opisane slučajeve Sovar je u svibnju ove godine prijavio inspektorici Kriminalističke policije u Zagrebu, a onda je pozvan da da iskaz oko jednog drugog slučaja u istočnoj Slavoniji. U tom slučaj svećenik je, prema tvrdnjama Sovara, bludničio nad djevojčicama, a dvije su službeno o tome progovorile.

"Kći moje prijateljice prvi je put o tome preda mnom progovorila jer je znala za moj slučaj. Dvadeset šest joj je godina. O slučaju se vodi istraga. Trpjela je godinama svećenikovo seksualno nasilje. Među ostalim, s erekcijom se prislanjao uz nju. Ja sam vidio kako ju je pipkao jer sam i ja ministrirao u toj crkvi. Bilo joj je tada 12 godina", tvrdi Sovar i dodaje da je s cijelim slučajem u studenom 2016. upoznat i nadbiskup Đuro Hranić, koji je prema tvrdnjama Sovara tek u studenom 2017. pokrenuo istragu.

Sovar je svoj slučaj 11. listopada ove godine prvo mailom poslao Uredu zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. Budući da mu, kako tvrdi, na mail nitko nije odgovorio, poslao je i pismo 22. listopada. Uskoro je dobio odgovor u kojem piše da su zaprimili njegovu “prijavu” o možebitnom kršenju crkvene stege od strane jednog klerika. Kako se ništa nije događalo, Sovar je 27. studenoga policiji službeno prijavio slučaj, a tri dana poslije stigao mu je poziv iz Ureda za upravna pitanja Međubiskupijskog suda da u srijedu dođe dati iskaz.

U tom pozivu stoji da je nadbiskup Bozanić 6. studenoga donio odluku o pokretanju istrage protiv prijavljenog svećenika, piše Jutanji list.

"Svakoj žrtvi zajamčena su prava"

Evo što su u Zagrebačkoj nadbiskupiji odgovorili na upit RTL-a, prenosimo ga u cijelosti: 

"Zagrebačka nadbiskupija, iako poštujući interes javnosti, ne može s obzirom na pravo svake osobe na dobar glas i pravo na zaštitu vlastitog intimiteta, osobito zaštite prava na poštivanje osobnog života i drugih inih prava sudionika, kao i tajnosti samog eventualno pokrenutog postupka, komentirati bilo koje postupanje koje je na crkveno-pravnome području u tijeku.

Načelno se može potvrditi da u svim slučajevima u kojima je zaprimljena vjerojatna obavijest o počinjenju kažnjivog djela na kanonskom području, mjerodavna crkvena vlast odgovorno i savjesno pristupa utvrđivanju svih činjenica, okolnosti i odgovornosti te posljedično donosi odluku o pokretanju kanonskog postupka za proglašenje ili izricanje crkvenih kazni.

Što se tiče civilnog kaznenopravnog područja, ističemo da ukoliko postoji osnovana sumnja da su u nečijem postupanju, bez obzira o kome se radi, ostvarena obilježja kaznenog djela, postoji moralna, a u određenim slučajevima i zakonska, obveza prijavljivanja počinjenog kažnjivog djela.

Isto tako, svakoj žrtvi kaznenih djela zajamčena su sva prava u prethodnom i kaznenom postupku i crkveno pravo u tome upućuje na poštivanje svih civilnih zakona, osobito s obzirom na prijavljivanje kažnjivog djela od strane žrtve."

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!