Novosti / Hrvatska

BIT ĆE GOTOVO 2023.

Vlada ima rješenje za živote i imovinu 20.000 ljudi: 100 kilometara nasipa i infrastruktura vrijedna 650 milijuna kuna

Projekt zaštite od poplava grada Karlovca uvršten je među strateške projekte Republike Hrvatske

"Govorimo o više od 100 kilometara nasipa, govorimo o retencijama, govorimo o cijelokupnoj infrastrukturi koja je izgrađena. Ti projekti vrijedni su oko milijardu i 650 milijuna kuna'', kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na sjednici Vlade koja je danas održana u Karlovcu i na kojoj je Projekt zaštite od poplava grada Karlovca proglašen državnim strateškim investicijskim projektom.

Ovo je tek prvi korak, koji omogućava lokalnoj samoupravi rješavanje vlasničkih odnosa na 11.000 čestica kako bi radovi mogli početi.

"Zajedno s državom u godinu dana moramo odradit sve imovinsko pravne odnose da bi projekt krenuo. Mislimo da nemamo što tu puno čekati", istaknuo je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

"Ogroman posao nas čeka, ali ovo nam daje hrabrost i snagu da možemo ići dalje zajedno s hrvatskom Vladom, logično'', kazao je karlovački župan Damir Jelić, inače bivši gradonačelnik Karlovca.

Poplavama su na ovom području trenutno ugroženi životi i imovina 20.000 ljudi. Realizacijom ovog projekta taj broj će se smanjiti.

"Očekujemo da će tek nekoliko desetaka kućanstava u toj situaciji zapravo biti ugroženo. Njima nije moguće pomoći na ove konvencionalne načine, a svi drugi bi trebali biti zaštićeni'', poručio je Ćorić.

No, projekt bi trebao biti dovršen tek 2023. godine. Do tad će ljudima na karlovačkom području jedina zaštita od nemilosrdne vode biti barijere pune pijeska.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!