Novosti / Hrvatska

PORUKA IZ MUNJARE

Plenković: HEP-ova ulaganja potaknut će rast BDP-a

Hrvatska želi ojačati svoje kapacitete u hidroenergij

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira do 2028. godine uložiti dvije milijarde i 200 milijuna kuna u povećanje snage i proizvodnje svojih hidroelektrana. Time će se ukupna snaga HEP-ovih hidroelektrana povećati za dodatnih 160 megavata što odgovara veličini jedne nove velike hidroelektrane. 

Danas je u probni rad pušten revitalizirani agregat 110 godina stare elektrane Ozalj 1 - poznate pod imenom "Munjara grada Karlovca". Sama hidroelektrana ima status zaštićenog kulturnog dobra.  

"Hrvatska želi ojačati svoje kapacitete u hidroenergiji i u sljedećim godinama nastaviti trend, koji je sjajan i na europskoj razini. Mi smo već sada ostvarili ciljeve obnovljivih izvora energije na razini EU prema planu do 2030. Hrvatska već sada ima više od 28 posto što je puno više od prosjeka EU danas. Davno smo već prebacili ono što je bilo dogovoreno za 2020. godinu", rekao je premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je kako će i investicijski ciklus HEP-a pridonijeti rastu BDP-a: "Rekli smo da u tom strateškom trokutu - fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i investicije - naglasak moramo stavljati upravo na ulaganja, koja su pokretač rasta i razvoja, u konačnici i zapošljavanja".

Predsjednik Uprave HEP-a Frano Barbarić naglasio je da su zamjena generatora B i revitalizacija HE Ozalj zahtjevan posao jer je zgrada u kojoj se ta hidroelektrana nalazi  stara 110 godina i kulturno je dobro. 

Osim u hidroelektrane HEP ulaže i u ostale obnovljive izvore energije - u sunčane i vjetrolektrane 2019. uložit će 600 milijuna kuna.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!