Novosti / Hrvatska

Utrka za Pantovčak

Ekskluzivna anketa: Kako stoji aktualna predsjednica, tko joj može najviše otežati i tko ide u drugi krug?

Kako stoji predsjednica, tko joj može najviše otežati ostanak na Pantovčaku i tko ide u drugi krug?

Godinu dana uoči predsjedničkih izbora ispitali smo kakav je omjer snaga među potencijalnim kandidatima, kao i koje su šanse za re-izbor aktualne predsjednice. Agencija Promocijaplus za RTL je provela ekskluzivnu anketu od 3. do 6. prosinca ove godine na 1300 ispitanika iz cijele zemlje. 

Kako stoji aktualna predsjednica, tko joj može najviše otežati ostanak na Pantovčaku i tko ide u drugi krug?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednicu bi ozbiljno mogao ugroziti bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, naravno, ako se kandidira. No, aktualna predsjednica i u tom slučaju osvaja više nego dvostruko više od njega.

Grabar-Kitarović prvi izbor

Da su sada izbori Grabar-Kitarović bila bi prvi izbor za 41 posto ispitanika. Par postotnih poena više nego što je osvojila u prvom krugu prije četiri godine, kada je bila izazivačica Ive Josipovića.

Milanovića, kao nezavisnog kandidata, bira njih 18 posto. Gledano prema biračkom tijelu stranaka, aktualnu predsjednicu bira gotovo 80 posto HDZ-ovih birača, ali i gotovo 20 posto SDP-ovih, dok je Milanovićeva potpora raspršena, a podržava ga tek nešto više od 46 % SDP-ovih birača.

No je u varijanti u kojoj mu dio potpore uzima bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Orešković treći izbor

U ovakvom društvu ona bi bila treći izbor s 11 posto potpore. Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić je na 9 posto, gotovo dvostruko manje nego na prošlim predsjedničkim izborima na kojima je također sudjelovao.

Božo Petrov, da su danas izbori osvaja 5,3 posto. U njegovom je slučaju znakovit fenomen da ga na Pantovčaku želi 30-ak posto MOST-ovih birača, ali sličan takav postotak ipak umjesto njega bira aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović.

Bandić nema šanse

Zagrebački gradonačelnik koji ima ambicija da postane, kako kaže, gradonačelnik Hrvatske za to, ni ovoga puta, nema baš nikakvih realnih šansi, osvaja oko 4 posto. A na ovom popisu nema Marka Vučetića, zapravo jedinog koji je dosada uopće istaknuo kandidaturu jer nema niti 1 posto potpore. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!