Novosti / Hrvatska

nevjerojatna priča

Božićno čudo u obitelji Knežević: 'Trudnoća je pomogla da otkrijemo tumor'

Božićno čudo u obitelji Knežević: 'Trudnoća je pomogla da otkrijemo tumor'
Ilustracija / Thinkstock

Marija je prva beba rođena u operacijskoj dvorani Klinike za neurokirurgiju KBC-a Osijek

Na Međunarodni dan prijevremeno rođene djece, 17. studenog rodila se Marija Knežević u 33. tjednu, sa samo 1960 grama i 47 centimetara. Ona je također prva beba rođena u operacijskoj dvorani Klinike za neurokirurgiju KBC-a Osijek, piše Glas Slavonije.

Majka Ljiljana je do noći između 16. i 17. studenog imala urednu trudnoću, no onda ju je probudila iznenadna glavobolja i nemogućnost govora. Tako je završila je Hitnom bolničkom objedinjenom prijemu KBC-a Osijek, a samo nekoliko sati poslije dijagnosticiran joj je tumor na mozgu.

Osječki su se neurokiruzi odlučili za hitan zahvat spašavanja i majke i djeteta. Njen suprug Stjepan kaže kako su sigurni da je samo Bog pomogao da je on te noći bio kod kuće. 

"Supruga me probudila, ali nije mogla složiti ni rečenicu o tome što joj se događa. Rekao sam da idemo na Hitnu, ali je ona, vođena isključivo majčinskim instinktima, pokazivala na trbuh, da želi prvo spasiti bebu. Došli smo dežurnom neurologu, koji je pretpostavio kako je u pitanju tromb ili moždani udar. Odlučili su napraviti hitan MR snimak, koji je pokazao tumor velik kao teniska loptica. U smjeni je bio neurokirurg, dr. Gordan Reljac, koji je odmah rekao kako se trebaju i moraju spašavati i beba i mama i da se to može uspješno obaviti u Osijeku.

Dali su nam dva sata da razmislimo pristajemo li na operaciju u Osijeku. Iako smo razmišljali o hitnom transportu u Zagreb, rečeno nam je da će prijevoz oduzeti dragocjeno vrijeme, tijekom kojeg može doći i do kome u majke. Nakon pola sata i nekoliko telefonskih poziva odlučili smo da se to napravi u osječkoj bolnici, a operacija je počela nešto prije podneva 17. studenoga", prisjetio se Stjepan za Glas Slavonije.
 
Beba je rođena carskim rezom, a odmah je nastavljena neurokirurška operacija na majčinom mozgu. "Ti su sati trajali kao godine. Uspjeli smo nekako doznati da je beba dobro i da operacija uspješno teče. U pola osam je dr. Reljac nasmijan izišao iz dvorane i rekao da je sve dobro prošlo. Bebu nismo vidjeli do sljedećeg dana. Pokazalo se kako je riječ o tumoru koji raste već deset godina, no supruga sve te godine nije imala nikakve simptome", ispričao je Stjepan.

Stjepan priznaje kako su ove godine uoči Božića dobili najljepši dar: "Život vam se promijeni jednim buđenjem. Trudnoća je pomogla da otkrijemo tumor i stoga sasvim sigurno možemo reći kako je naša mala Marija spasila mamu, a mama Mariju", piše Glas Slavonije.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!