Novosti / Hrvatska

Hitno hospitaliziran

Sve bolesti Milana Bandića: Od moždanog udara, problema sa srcem do bruha i problema sa sinusima

Zagrebački gradonačelnik nalazi se na intenzivnoj skrbi, a njegovo stanje je stabilno

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je hitno hospitaliziran zbog plućne embolije u KBC-u Zagreb. Trenutno se nalazi na intenzivnoj skrbi Klinike za plućne bolesti Jordanovac i ondje bi trebao po savjetu liječnika ostati najmanje tjedan dana.

Kako se iz šturog priopćenja bolnice nije moglo zaključiti u kakvom je stanju, osim da je stabilno - zdravstvene detalje prvog čovjeka Zagreba otkrio je ministar zdravstva. 

Na štakama, ali u pokretu cijele dane. Od svojih aktivnosti nije odustajao.

"Inače mi u Zagrebu znamo raditi i u trećoj smjeni", kazao je početkom prosinca Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

Plućna embolija prikovala ga je za bolnički krevet. Službenih informacija iz bolnice nema, a njegovo stanje otkriva ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"U dobrom je stanju i nije mu život ugrožen. Dakle, gospodin Bandić je dobro, u sigurnim je rukama i želim mu brzo ozdravljanje", poručio je Kujundžić.

Do plućne embolije došlo je zbog krvnog ugruška koji je ušao u plućnu arteriju i smanjio dotok kisika u pluća. Bandićevi liječnici šute o kakvoj bolesti je riječ, stručno mišljenje potražili smo u Rijeci.

„Plućna embolija je ugrušak u plućnim arterijama, a nastaje tako da ugrušak koji nastaje u nogama ili zdjelicama i otrgne se i zaustavi plućnu cirkulaciju. Može biti mala, a može biti i pod život opasna", kazao je Alen Ružić iz Zavoda za kardiovaskularne bolesti KBC Rijeka.

Krenulo je s prijelomom noge prije mjesec dana kada je gradonačelnik za RTL ispričao što ga muči.

"5-7 tjedana tako su rekli doktori, ako ih budem slušao. 7 tjedana? 5-7 Ako ih ne budem slušao može i dulje i operacija. Hoćete li slušati? Teško. Stao na kamen, bio na groblju, izvrnuo zglob, ispao vanka", ispričao je tada Bandić.

Ni to ga nije zaustavilo. Ozlijeđen je prethodno otputovao u Rusiju i primio orden prijateljstva od Vladimira Putina.

Prvi čovjek Zagreba proslavio je na štakama i 63. rođendan

Bandiću ovo nije prvi put da završava u bolnici. Prije 15 godina imao je moždani udar. Liječnici su se tada borili za njegov život. Za njegove probleme sa srcem javnost je doznala nakon što je lani završio na operativnom zahvatu. Ugrađen mu je stent. U istoj godini mučio ga je i bruh kojeg je zaradio na praznik rada.

"Dobio sam kilu dižući 80 kila lonac, ali nema veze", kazao je tada zagrebački gradonačelnik.

Tu su još bili i problemi sa sinusima

Svaki put brzo je odlazio iz bolnice i vraćao se svojim gradonačelničkim dužnostima. Informacija o njegovom stanju danas iz njegovog ureda nema. Tek obavijesti o otkazanim obvezama.

Zagrepčani mu, čini se, žele brz oporavak, bez obzira podržavaju li ga inače ili ne.

"On je optimista pa sam i ja. Takvi se ne mogu smiriti, ako se smiri ode kvragu on i sve što je radio", kazao je Alojz Mućec iz Zagreba.

"Puno je radio i to se dogodilo", smatra pak Verica.

Kod plućne embolije mirovanje je važno!

„U početku svakako mirovati. U prvoj fazi je sigurno važno mirovanje jer mi ne znamo jel ima još ugrušaka i opasno je i da li se ta pluća embolija može ponoviti", kazao je Ružić.

Prema onome što liječnici kažu, Bandić bi minimalno tjedan dana trebao biti u bolnici, a nakon toga slijedi još dulji period kućne njege i striktnog mirovanja, kako se to ne bi dalje opterećivalo. RTL od liječnika KBC Jordanovac neslužbeno doznaje, da je gradonačelnik iznenađujuće dobro. Danas je imao neke posjete, a posjetio ga je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

"I moj stric je na Rebru, kad sam čuo da je gradonačelnik Bandić isto na Rebru otišao sam ga posjetiti. Dobrog je raspoloženja, dobro se osjeća i siguran sam da će se on sa svojom energijom i dinamikom brzo oporaviti. U šali sam mu rekao da se ovo može dogoditi jedino discipliniranim pacijentima, koji kad ih boli noga leže doma mjesec dana i ne mrdaju", kazao je premijer. 

Uskoro bi se trebalo saznati i tko će mijenjati gradonačelnika u njegovoj odsutnosti, a poznavajući gradonačelnika za dva dana bi se mogao pojaviti na službenom otkrivanju Tuđmanovog spomenika.

 

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!