Novosti / Hrvatska

popularnost političara

Turbulentna politička situacija: Analiziramo tko i dalje profitira, a tko nastavlja gubiti podršku

Turbulentna politička situacija: Analiziramo tko i dalje profitira, a tko nastavlja gubiti podršku
RTL

Tko i dalje profitira, a tko nastavlja gubiti podršku građana analizira RTL-ova Damira Gregoret

Turbulentna politička situacija u zemlji odražava se i na popularnost političara i  stranaka što je vidljivo iz najnovijeg istraživanja  agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop.  

Kakve su promjene kada su u pitanju stranke?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pobjednik je isti, ali vodeće stranke padaju. MOST ima razloga za zadovoljstvo, a sitno raste i ŽIVI ZID. Da su u prosincu izbori HDZ bi ponovno bio relativni pobjednik, vidimo nešto iznad 28 posto potpore. U odnosu na studeni bilježe manji pad potpore, baš kao i u usporedbi s lanjskim prosincom kada su bili preko 30 posto.

Takav rejting i dalje imaju u svojim utvrdama, Slavoniji i Dalmaciji, ali i u Središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. SDP takvu potporu nema nigdje, i dalje padaju, pa su dosegnuli novo dno i vidimo srozali su se na ukupno 17 posto potpore. Dok ih čak i zastupnici napuštaju, Davor Bernardić još ne dopušta promjene, pa ni preispitivanje svoje pozicije. 

Za vratom im tako nastavlja ozbiljno puhati ŽIVI ZID koji je nešto narastao, vratio se na potporu iz listopada i sada je na 12.4 posto. MOST bira 7.3 posto ispitanika, u odnosu na studeni je vidno narastao, ali i dalje nije na razini prošlih parlamentarnih izbora, kamoli pretprošlih godinu dana prije toga.

Što je s popularnošću političara, tko je na tronu kod građana?

Popularni - Nitko! I drugi mjesec zaredom građanima je najpozitivniji domaći političar "Nitko". Tako misli više od petine ispitanika - njih 21,3 posto. Kolinda Grabar-Kitarović je drugi izbor s 19,6 posto dok premijera i šefa HDZ-a najpozitivnijim političarom doživljava nešto preko 11 posto građana. Iako popularniji nego prošlog mjeseca dvostruko manju potporu od stranke ima čelnik ŽIVOG ZIDA Ivan Vilibor Sinčić. 

Anka Mrak Taritaš nešto je pala, sada je na vidimo 6 posto. A iako se povukao iz politike bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović je u top deset, dok Bernardića tu nema iako je šef najjače oporbene stranke. Potpora Milanoviću očito je narasla zahvaljujući zasada  samo nagađanjima da bi mogao u utrku za Pantovčak. 

Na listi negativaca prvi izbor je premijer Plenković, takvim ga vidi gotovo četvrtina ispitanika, a odmah iza njega je šef SDP-a iako oboje stoje nešto bolje nego u studenom. Da su svi političari negativni misli 11.5 posto ispitanika.

Milorada Pupovca najnegativnijim smatra 7,2 posto, nešto manje ih takvim vidi odbjeglog HDZ-ovca Zlatka Hasanbegovića, a sličan postotak na ovoj neprestižnoj ljestvici ima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Drugi čovjek HDZ-a koji se spominje u aferi SMS i koji vidno izbjegava stranačka okupljanja i ovoga je mjeseca u top deset najnegativnijih političara. Odmah iza njega je Kolinda Grabar-Kitarović, iako je realno i dalje najpopularnija ima onih koji misle upravo suprotno. 

VEZANE VIJESTI:

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!