Novosti / Hrvatska

NAKON TRAGEDIJE

Panika u Metkoviću, svi vode djecu na preglede u Dubrovnik! Ravnatelj: 'Teško ih je primiriti'

Pedijatrija dubrovačke Opće bolnice je puna. Novi mali pacijenti neprestano dolaze

Smrt dječaka i tragedija u Metkoviću, epidemija gripe na tamošnjem Odjelu za pedijatru, gužva na istom odjelu u Dubrovniku - sve to pokazuje kako je na jugu Hrvatske situacija zabrinjavajuća.

Što zbog gužve, a što zbog straha - mnogi upravo iz Metkovića i okolice svoje mališane vode sve do Dubrovnika, pa tako ondje stižu mali bolesnici s Pelješca, Korčule, iz Konavala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pedijatrija dubrovačke Opće bolnice je puna. Novi mali pacijenti neprestano dolaze.

''U ovo vrijeme imamo epidemiju gripe tako da je inače više djece zatražilo pomoć, a s obzirom na ovu situaciju u Metkoviću, dosta liječnika upućuje djecu nego što je inače slučaj na preglede u bolnicu na pedijatriju'', kaže Mario Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

I roditelji sami iz opreza odmah djecu dovode u bolnicu. Na odjelu je njih 40-tak iz Dubrovnika, Metkovića, Pelješca, Korčule. Bekić dodaje: ''Svi su dobrog općeg stanja s tim da smo morali angažirati dodatne kapacitete dodatnog odjela oftamologije tako da ćemo tim dodatnim krevetima prebroditi ovu kratkotrajnu situaciju''

I pedijatrijske ambulante u Metkoviću tjednima  su pune. Razlog su razuzdana gripa i povećan oprez roditelja. Prema podacima Županijskog zavoda za javno zdravstvo od 100 posto zaraženih gripom, vise od 90 posto je iz Metkovića.

Ksenija Kaleb, pedijatrica Dom zdravlja Metković, kaže: ''Nije čudo sto je povećan opseg slanja djece u bolnicu jer je velik broj nalaza sekundarne bakterijske komplikacije i ne možemo prepustit slučaju da dijete stoji doma, posebno kad ide vikend, nego  smo oprezniji i šaljemo da budu pod prismotrom 24 sata''. Kaže, situacija će ostati ista sve dok se i epidemija gripe ne smiri.

Ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću: 'Teško je primiriti roditelje, ali mislim da nema mjesta panici'

Smrt dječaka i tragedija u Metkoviću, epidemija gripe na tamošnjem Odjelu za pedijatru, gužva na istom odjelu u Dubrovniku - sve to pokazuje kako je na jugu Hrvatske situacija zabrinjavajuća.

Što zbog gužve, a što zbog straha - mnogi upravo iz Metkovića i okolice svoje mališane vode sve do Dubrovnika, pa tako ondje stižu mali bolesnici s Pelješca, Korčule, iz Konavala.

Gost RTL Danas bio je ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću Mihovil Štimac.

Kako primiriti roditelje?

Teško ih je primiriti, pogotovo nakon ovog nemilog događaja. No činjenica je da će naše osoblje, a mogu reći i u ime koncesionara, odraditi sve moguće da se svako dijete koje dođe na pregled pregleda – bez obzira što dolaze blagdani. Neće se raditi za blagdane, ali tu je hitna služba i tu su druge ustanove koje rade 24 sata. Mislim da nema mjesta panici.

U dubrovačkoj bolnici je puno djece – nisu zaludu tamo smješteni. Ima li stvarno te panike i straha u Metkoviću i da ljudi idu prema Dubrovniku, a da prvo ne svrate tu?

Na svakome je to ponaosob, ali nije ugodno raditi sada u ovim uvjetima kada se toliko to medijski potencira i senzacionalistički su naslovi, no mislim da Dom zdravlja Metković, kao i svi drugi domovi zdravlja u malim sredinama, daje sve od sebe da manjak kadra nadoknadi većim angažmanom.

Kako funkcionira osoblje – spominje se i DORH, koji vrši izvide, spominjete i medije - mogu li oni za vrijeme epidemije i pritiska dobro raditi?

Naravno da nije ugodno, evo – ja sam tu ravnatelj, a mislim da mogu govoriti i u ime liječnika – da bi sigurno bilo bolje da pritisak popusti da bi se sa manje stresa radilo, ali oni su profesionalci i odradit će sve maksimalno korektno.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!