Novosti / Hrvatska

rtl istražuje

Što donosi novi antikorupcijski alat? Kuščević za RTL: 'Vlada će ga usvojiti početkom godine'

Prije novog zakona čeka se odluka Povjerenstva o ulozi premijera u slučaju Agrokor

Novi Zakon po kojem će raditi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa brusi se u Vladi čiji se članovi javno svađaju s predsjednicom i članovima toga tijela osporavajući njihove odluke. 

Što donosi novi Zakon u Povjerenstvu - ne znaju, ali kritiziraju prijedlog koji je ljetos bio u javnoj raspravi. Istovremeno ministar Kuščević za RTL otkriva konture s kojima su, tvrdi, upoznati u Povjerenstvu i poručuje da će ga Vlada usvojiti početkom godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u novoj će godini dobiti novi zakon po kojem će raditi:

"Nacrt prijedloga zakona o spriječavanju sukoba interesa je u završnoj fazi, on se usuglašava između resora i početkom iduće godine će ugledati svjetlo dana", kazao je ministar uprave Lovro Kuščević.

No, detalji Zakona i za Povjerenstvo i za javnost biti će potpuno iznenađenje jer odgovore na sugestije koje su poslali nisu dobili:

"Nemamo nikakvu informaciju, niti člana radne skupine niti kao tijelo koje će provoditi zakon nismo, nije s nama nitko komunikaciju uspostavio tako da doista ne znamo u kojem smjeru idu te izmjene", tvrdi Nataša Novakovićpredsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Dok ministar uvjerava u upravo suprotno:

"Ja cijenim njihov doprinos na izradi zakona, oni su sudjelovali kao članovi radne skupine u izradi toga zakona", kazao je Kuščević.

Javnu raspravu Zakon je prošao još u kolovozu, ali onda je zapelo u Vladi, nakon što su prijedlog kritizirali i članovi Povjerenstva. Pa dogovora i dalje nema:

"Ukoliko će se zakon donositi bez nekih bitnih poboljšanja ona je bolje da se niti ne donosi", izjavila je Nataša Novaković.

"Želimo da Povjerenstvo bude još jače, da ima još kvalitetniji zakonski okvir kako bi preveniralo i spriječilo sukob interesa kod dužnosnika", rekao je Kuščević.

"Definitivno nije slučaj. Zakon koji je bio u javnoj raspravi ni na koji način ne jača ovlasti povjerenstva", nadodaje Novaković.

U prijedlogu se spominjalo ukidanje takozvanog perioda hlađenja; razdoblja od godinu dana od u kojem bivši dužnosnik ne smije prihvatiti imenovanje u upravni ili nadzorni odbor neke tvrtke.

"Jako je prijeporan bio period hlađenja koji se ukinuo prijedlogom koji je bio u javnoj raspravi, dali će se to mijenjati, mislim da je to standard koji je u Europi priznati i bez toga mislim da ne može definitivno ići u proceduru", smatra Novaković.

"Želimo omogućiti  da dužnosnik može nakon prestanka dužnosti može nakon prestanka dužnosti nastaviti živjeti i raditi. To znači da ćemo naći jedan dobar kompromis koji će spriječiti sukob interesa, a omogučit će život dužnosnika", pojasnio je Kuščević.

Pa tako možda osigurati i nastavak karijere ministru Zdravku Mariću za kojeg se već duže špekulira da odlazi u privatni sektor.

"Ja kao ministar financija gdje su svi porezni obveznici, ako ćete gledati isključivo ja onda ne bih sutra mogao nigdje u Hrvatskoj raditi", kazao je sredinom studenog ministar financija Zdravko Marić.

I bivšu EFEKT i sadašnju šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog odluka koje im nisu odgovarale napadao je bivši i aktualni državni vrh. A upravo je resorni ministar trenutno najglasniji kritičar:

"Povjerenstvo koje bi trebalo biti nepolitično, neovisno, polako se stavlja u funkciju politike". 

Prije novog zakona čeka se odluka Povjerenstva o ulozi premijera u slučaju Agrokor, a podaci koji su zatraženi vezano uz putovanje na stranački skup u Finsku još nisu dostavljeni. 

Preporučeno za tebe

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!