Novosti / Hrvatska

nije ih zgodno provoditi?

Reformska godina bez reformi: Kuščević ministar koji nije napravio ništa, a Marić ima neke rezultate

Četiri dana prije kraja 2018. mnogi se građani pitaju gdje su te obećane reforme i zašto ih nismo osjetili

Ispričavamo se cijenjeni čitatelji, ali iduća će priča biti prepuna riječi koju već svi skupa jedva slušamo. U ožujku je premijer ministre pozvao na hitni sastanak kako bi ih izribao jer se presporo provode reforme. 

Da vidimo što se to od najavljenog u 2018. uspjelo reformirati. Barem malo. 

Mirovinska reforma

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar Marko Pavić je tu nešto i radio, pa će oni s najnižim mirovinama od iduće godine dobivati 3 posto više. Ali ćemo od 2033. nadalje do zaslužene mirovine raditi dvije godine dulje, dok ne napunimo 67. godinu starosti. 

To nas dovodi do idućem vrlo važne reforme koja se nije dogodila. 

Zdravstvena reforma

Zdravstvenom reformom trebali su se smanjiti enormni dugovi racionalizacijom poslovanja bolnica i smanjiti liste čekanja. Ali Milan Kujundžić više se borio da se poveća cijena alkohola i cigareta nego da uvede reda u sustav.

"Imate ministra zdravstva koji je dvije godine tražio povećanje proračuna za zdravstvo, što je i dobio, a da nije rekao nijednu jedinu riječ o tome u kom smjeru misli da bi trebalo reformirati taj sektor, dakle ne misli da ga uopće treba reformirati", tvrdi Davor Huić, predsjednik udruge Lipa. 

Ali netko je od ministara ipak više radio, a manje se svađao.

Gospodarska reforma

"U ministarstvu gospodarstva imate puno sitnih stvari koje se radilo na liberaliziaciji tržišta, na ukidanju parafiskalnih nameta, na ukidanje administrativnih barijera, ali to nije jako puno doprijelo do javnosti", tvrdi Huić. 

Javnost je više zanimalo to mijenja li se to što i kako djeca uče u školama.

Obrazovna reforma

Ove je godine, uz mnogo spoticanja po putu, konačno krenula realizacija Škola za život - doduše u tek 70-ak škola - s manje štrebanja i više digitalizacije bez koje djeca neće daleko dogurati u 21. stoljeću. No, javna uprava nam je kao iz nekih prošlih vremena - i dalje glomazna i neučinkovita.  

Reforma javne uprave

Tu se trebao uvesti sustav nagrađivanja i kažnjavanja, trebale su se i ukinuti neke agencije i smanjiti broj zaposlenih koji su na državnim jaslama, ali na kraju - ministar Lovro Kuščević nije učinio gotovo ništa.

Onaj tko iza sebe ipak ima neke rezultate je Zdravko Marić

Porezna reforma

Pokrenuo je porezno rasterećenje barem nekih plaća, progurao lakše isplaćivanja božićnica i regresa i osigurao podizanje minimalca na 3000 kuna. 

"Porezna reforma išla je u pravom smjeru, ali bila je nedovoljno ambiciozna.", smatra Huić. Sve u svemu, uspjeh naših reformatora slabo je primjetan. Godina je proletjela, a u njoj se moglo mnogo, mnogo više.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!