Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Lakši posao

Provjerili smo sve novitete u autoškolama: Polaganje vozačkog iza Nove postaje jednostavnije!

U Hrvatskoj djeluje oko 60 autoškola koje godišnje osposobe 50 tisuća novih vozača

Polaganje vozačkog ispita nakon Nove godine postaje jednostavnije. Barem što se tiče papirologije. Kandidati koji ispit polože, u policiju po vozačku odlaze s jednim papirom manje, a ispitivači na polaganje više neće morati nositi mnoštvo obrazaca i potvrda nego će koristiti tablete. U planu je i video nadzor u autu.

Papiri odlaze u prošlost jer i ispitivači u autoškolama postaju digitalni. U Hrvatskoj njih 60-ak, koji na godinu na cestu puste više od 50 tisuća novih vozača, imat će lakši posao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do sada su u predviđenom obrascu vožnju kandidata ocjenjivali kroz 70 stavki. Sada je sve u tabletu i aplikaciji.

"Do trajanja ispita, sadržaja na ispitu, ukupnog vremena, prijeđene kilometraže, maksimalne brzine, prosječne brzine koju kandidat postigne. Tamo će se nalaziti i ispitna trasa kojom je kandidat vozio i polagao vozački ispit. Klikom na ikonicu, pokazuje nam koja je bila pogreška i u kom trenutku vremenski se događala", kazao je Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika HAK-a.

U HAK-u kažu, cilj je transparentnost provedbe ispita, ali i brže dobivanje vozačke dozvole.

"Nakon što kandidat položi vozački ispit, za nekoliko trenutaka uvjerenje u elektronskom obliku bit će na serveru MUP-a, odnosno HAK-a", rekao je Alispahić.

No ostali papiri, poput liječničkog uvjerenja i uplatnica za sada se još uvijek trebaju nositi ili skenirati putem eGrađana. Za nekoliko mjeseci plan je uvesti i kamere koje bi ispitivači nosili sa sobom, a snimale bi cestu za vrijeme polaganja. Snimke će moći vidjeti i kandidati koji nisu položili.

"Nisu svjesni zbog treme, stresa, nerealni su. Tu će kamera olakšat taj dio, pokazat će im šta su pogriješili. I u krajnju ruku kad znate koje greške radite onda možete tek i naučiti po pravo voziti", rekao je instruktor vožnje, Dario Gibač.

Bez famoznog rozog uvjerenja o položenom ispitu po vozačku će otići i Doris koja vožnju polaže za mjesec dana.

"Mislim da je to dobro zato što nećemo imati previše papirologije s tim. Znači samo podignem i to je to. A što se tiče ove digitalizacije i tih kamera, to mi se isto jako sviđa jer će se točno znati tko je što napravio, znači da ne bude više nekih makinacija što se često zna događati", rekla je kandidatkinja Doris.

Osim ispitivača vožnje, bit će digitalizirani i ispitivači propisa i prve pomoći. I ti testovi već odavno se polažu na kompjuterima, a jedini koji u ovom procesu još nisu digitalizirani su vozači.

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!