Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Vrhunac sezone tek dolazi

HZJZ potvrdio: '1.125 oboljelih od gripe. Za sada nema potvrđenih smrtnih slučajeva'

HZJZ potvrdio: '1.125 oboljelih od gripe. Za sada nema potvrđenih smrtnih slučajeva'

Voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti za Vijesti.hr je kazala da 50-godišnjak nije umro zbog gripe

"Informacija da je gripa odnijela prvu žrtvu, a koja se pojavila u medijima, nije istinita. Riječ je o osobi koja je preminula od invazivne pneumokokne bolesti, odnosno pneumokokne sepse. Osoba je bila pozitivna na gripu, ali brojni građani su također u ovo doba pozitivni na gripu, ali gripa nije uzrok smrti te osobe", kazala je mr.sc. Diana Nonković, epidemiolog i voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo splitsko-dalmatinske županije.

Naime, iz Splita je bio i nesretni 50-godišnji muškarac o kojem se pisalo da je umro od gripe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doktorica Nonković je dodala i kako je pneumokok odnosno bakterija Streptococcus pneumoniae ozbiljna bakterija koja može uzrokovati ozbiljne bolesti poput upale pluća, meningitisa i febrilne bakterijemije.

Upravo zbog toga, kaže liječnica, cjepivo protiv pneumokoka već neko vrijeme pokušavaju uvrstiti u kalendar cijepljenja za najmlađe.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo doznajemo kako je Hrvatskoj, zaključno s 30. prosinca 2018. godine, službeno registrirano ukupno 1.125 oboljelih s kliničkom slikom gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom sezone gripe 2018./2019.

Za sada nema potvrđenih prijavljenih smrtnih slučajeva. 

Rano je još govoriti o vrhuncu sezone gripe, s obzirom da je u Hrvatskoj uobičajeno najveća aktivnost gripe od sredine siječnja do veljače. 

Cijepljenje je najbolja prevencija gripe, a uz to se preporučuje izbjegavanje zatvorenih prenapučenih prostora, higijena ruku, korištenje jednokratnih maramica i slično. Moguće se još uvijek cijepiti protiv gripe. 

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra SZO za gripu za sada dominira virus gripe A, posebice podtip H1N1, a u manjem broju potvrđenih slučajeva podtip H3N2.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!