Novosti / Hrvatska

BLIŽE SE 'SVETA TRI KRALJA'

Otkrivamo zašto ne morate već u nedjelju raskititi svoj bor, ali i gdje silna drvca završavaju

Bliži se blagdan Sveta Tri Kralja, a to u većini domova označava kraj okićenim božićnim drvcima

Za neke koji su možda otišli na godišnji odmor, a nisu željeli pronaći drvce bez iglica kada se vrate, već je počelo tradicionalno izbacivanje borova kroz balkon. 

S ulice ih se odvozi ih na deponij. Na Jakuševcu se ovih dana širi ugodan miris borovine jer je već počelo kompostiranje ukupno 50 tisuća drvaca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Miješamo ih s ostalim vrstama materijala koji se kompostiraju, to su voće i povrće i slični kompostni materijali. Nakon nekih 7 do 10 mjeseci dobivamo kompost humus kojeg onda vratimo ponovno na zelenu površinu odakle je praktički i uzeti", kaže Jozo Galić, voditelj poslovne jedinice Kompostišta Zrinjevac.

Iako će službeni odvoz početi u ponedjeljak, mnoga drvca nisu imala priliku biti nečiji Božić jer se nisu ni prodala.

"Drvca jednim dijelom koristimo i za proizvodnju toplinske energije. U našim kotlovnicama s kojima grijemo plastenike i uredske prostore", kaže Galić.

A građani imaju razne teorije oko toga kada se bor treba raskititi.

"Ne treba to raskićivati prije Sveta Tri Kralja, a može i poslije jer nije to vezano za kršćansku vjeru, da li pravoslavnu, da li katoličku, možete dulje dok se ne počne  osipati u kući", kaže Ivan.

"Oduvijek se kupovao i kitio na Bandnjak,  isto tako se skidao na Sveta Tri Kralja kad počinje pravoslavni Božić", kaže Renata.

A da ne treba biti baš tako smatraju i neki svećenici, jer pisano pravilo ne postoji. U većini crkvi okićeni borovi ostaju do 2. veljače, odnosno Svijećnice.

"Nije ono sad ne smijem držati bor, moram ga izbaciti  jer inače ne znam što će se dogodti, što će ljudi misliti da je to moj bor ili nije moj bor, nego što taj bor predstavlja nama. Predstavlja onoga koji se rodio. Možemo čak ljudima reći evo za RTL, ostavite bor cijelu godinu, ako vam predstavlja Isusa. Neka ostane cijelu godinu onda", kaže vlč. Boris Jozić, povjerenik za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije.

 A ako želite vratiti dug prirodi zbog posječenog drvca, možete se uključiti u pošumljavanje opožarene Dalmacije. Prošle godine u kampanji "Svim na zemlji daruj drvce" oko Zadra je posađeno preko 1000 mladih borova.

"Do 12.1. još uvijek možete donirati minimalni iznos od 20 kuna. Jedna mladica je prošle godine bila 20 kuna što znači da su se mogle posaditi čak tri mladice", kaže Ana Marija Mileusnić, Zelena akcija.

A kad god ih odlučili izbaciti iz domova, borove treba odložiti na zelene površine u blizini zgrada i kuća, nikako ne ovako. A na kraju će svi završiti u kompost, pa i ona najveća i najljepša jelka sa zagrebačkog glavnog trga.

Preporučeno za tebe

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!