Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Najgore tek dolazi

Gripa uzela maha, u bolnicama nedostaje respiratora: 'Očekujemo više tisuća oboljelih'

Najgore tek dolazi jer gripa još nije ni na vrhuncu

Sezona je gripe pa su ambulante i hitni prijemi, ali i jedinica intenzivne njege na Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević gdje dolaze najteži slučajevi, prepune.

Zbog velikog broja pacijenata i komplikacija uzrokovanih gripom, svi respiratori u bolnici su zauzeti i to je alarmantno. Ali, dobra je vijest da je nakon apela liječnika reagiralo Ministarstvo i da su osigurali dodatne uređaje kako bi svi pacijenti mogli dobiti potrebnu skrb.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dakle, nedostatak uređaja je velik problem, osobito ako se uzme u obzir da još nije vrhunac gripe i da on stiže tek za dva tjedna, a prema procjenama liječnika, trajat će dva mjeseca. Dakle, nije još vrhunac gripe, ali epidemija je i ona se širi. Na jedinici intenzivne njege nalaze se uglavnom ljudi u dobi od 40 do 65 godina, bez nekih većih kroničnih bolesti.

Nedostatak uređaja

Neizvjesnost i briga za članove obitelji. Gripa je uzela maha, zbog komplikacija četiri su osobe spojene na jedan uređaj koji ih održava na životu.

Među njima je i 48-godišnji sin gospođe Juričev Martinčev.

"Moj sin je dobio temperaturu na Badnji dan, kaže evo hvata me gripa. Legao u krevet, Božić isto tako, ali počelo je i teško disanje", kazala je Jelena Juričev Martinčev, majka oboljelog.

Zbog velikog broja pacijenata kojima zbog bolesti otkazuju pluća svi respiratori su zauzeti.

"Imali smo problema i sa opremom, manjka respiratora, ali zahvaljujući Ministarstvu uspjeli smo to riješiti pa ćemo dobiti neke respiratore i uspjet će se nabaviti da ovu epidemiju nekako pregrmimo", kazao je Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Kaos je na intenzivnoj njezi u zagrebačkoj Zaraznoj, ali i na hitnom prijemu.

"Gripa se zahuktava, sve je više bolesnika. Jučer ih je bilo 200. Neki su bili teško bolesni, završili su kod nas na intenzivnoj njezi, jedna bolesnica je došla iz Pule", rekao je Kutleša.

Gripa je uhvatila i Tina. Već danima se s njom bori.

"Imam povišenu temperaturu 39-40, bio sam ujutro kod doktora, išao radio nalaze i odmah su me zvali da nije dobro. Nisam se cijepio nisam znao da treba i sad me pokosilo", kazao je oboljeli Tin Paudenović iz Zagreba.

Najgore tek dolazi jer gripa još nije ni na vrhuncu

"S obzirom na prošlu godinu mi smatramo da je dinamika ista. Mi imamo za sada prijavljenih 1.125 slučajeva, a potvrđenih je nešto više od 260 i u sljedećim tjednima i u sljedećim mjesecima i tjednima očekujemo na tjednoj bazi i po više tisuća oboljelih", kazao je Vladimir Draženović iz Nacionalnog centra za influencu.

S gripom se nije za igrati. Pred teško oboljelima neizvjesni su dani.

Gripa je ozbiljna i tako je treba i shvatiti, a to dokazuje da su u zagrebačkoj bolnici Dubrava posjete bolesnicima već zabranjene. Važna je prevencija i važno je cijepiti se, a podaci kažu da se u ovoj godini cijepilo oko 300.000 građana, što je 10 posto više nego lani.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!