Novosti / Hrvatska

komentar autora spomenika

'U ovome prepoznajem rukopis koji je na Poljudu išarao svastiku, to su udbaški prsti!'

Autor spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu prokomentirao je njegovo uništavanje tek mjesec dana otkako je postavljen

Srp i čekić osvanuo je na najnovijem spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku! U noći sa subote na nedjelju nepoznati vandali, na spomeniku Franji Tuđmanu, crnim su sprejom nacrtali komunistički simbol srp i čekić. 

Vrh policije poručuje da intenzivno tragaju za počiniteljima, a naša Ružica Đukić ondje je pronašla i evidentne tragove.

Nije prošlo ni mjesec dana od njegova svečanog predstavljanja, a spomenik Franji Tuđmanu već je oskrnavljen. Jedna ili više nepoznatih osoba, u noći sa subote na nedjelju, na njemu su nacrtale srp i čekić.

"Pa to je sramotno da s eto, tako nešto događa nakon 27 godina da mi nismo raskrstili više srp i čekić, partizane i ustaše. To je tragedija za ovu državu. A nije čudo tko nas vodi!", kazao nam je jedan građanin Zagreba. 

"Ja sam protiv toga da se bilo koji spomenik na bilo koji način oštećuje ili narušava", još je jedan komentar koji smo pokupili na ulici. 

Spomenik Franji Tuđmanu

"Policijski službenici su u redovitoj ophodnji primijetili da je osvanuo taj neprihvatljiv natpis, vandalski čin koji mi osuđujemo, a policija će i već je krenula u istraživanje i siguran sam da će biti rezultata", komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ipak, neki očiti tragovi kao da policiji nisu bili pretjerano zanimljivi. 

Srp i čekić rekordnom su brzinom izbrisani sa spomenika, no ostali su neki tragovi i ostao je dokaz. Piše crni mat lak. Cijena mu je 34,99.

Srp i čekić su nestali, a razbijene boce ostale. Vijest da je njegovo djelo išarano rastužila je autora kipa. Smatra i da zna tko stoji iza tog čina. 

"Koliko me to rastužuje, toliko me zbilja zaprepastilo da jedna tolika razina divljaštva. U ovome prepoznajem isti rukopis onaj koji je napravio i svastiku na Poljudu u Splitu na stadionu. Dakle, udbaški prsti", rekao je autor spomenika Kuzma Kovačić.  

Ne smatra da su autori srpom i čekićem htjeli naglasiti da je i pokojni predsjednik Tuđman bio član komunističke partije. Očekuje, kaže, da će tijela redarstvena poduzeti hitnu akciju da se pronađu, uhite i kazne krivci. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!