Ostani doma
Novosti / Hrvatska

OSUDIO GOVOR MRŽNJE

Pupovac nakon Đakićeve objave: 'Vlada ima podršku, ali ne pod bilo kojim uvjetima'

Pupovac nakon Đakićeve objave: 'Vlada ima podršku, ali ne pod bilo kojim uvjetima'
Patrik Macek/Pixsell

Konferencija je sazvana dan nakon Facebook sramotne objave Ivana Đakića, člana HDZ-a i sina saborskog zastupnika Josipa Đakića

Klub zastupnika SDSS-a sazvao je konferenciju za medije na kojoj je tema bila govor mržnje na društvenim mrežama, nakon degutantne Facebook objave Ivana Đakića, člana HDZ-a i sina saborskog zastupnika Josipa Đakića.

"Ovim bismo podsjetili na odredbe našeg kaznenog zakona koji ima odredbu koja regulira ovakvu vrstu ponašanja, a to je javno poticanje nasilja i mržnje", rekao je Boris Milošević. 'On (Ivan Đakić, op.a.) je izravno pozivao i poticao na mržnju i nasilje prema Srbima u RH", kazao je Boris Milošević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Tretirajući Đakićevu objavu kao govor mržnje, rekao bih da je riječ o veličanju jednog zločinačkog režima, te bih rekao da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do 3 godine zatvora. Moram ovo javno reći - više nemam povjerenja da će sudovi uraditi ono na što ih zakon obavezuje, a obavezuje ih da ovakva kaznena djelka sankcioniraju po službenoj dužnosti. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu, DORH-u... Previše je tolerancije prema ovakvim stvarima', rekao je Milorad Pupovac.

'Jučer su na meti bili pravoslavni vjernici, prije toga meta su bili novinari, sutra će to biti netko drugi. Ovakve poruke su moguće jer oni koji bi trebali osuđivati, ne osuđuju. Naprotiv, iz stranaka ih ima koji ovakve poruke ohrabruju. Uključujući i stranku s kojom smo mi koalicijski partneri''.

"Unatoč porukama državnog vrha, unatoč prisutnosti premijera i ministara na božićnom prijemu i susreta predsjednice s predstavnicima pravoslavne crkve, moguće je da se odašilje ovakva poruka. Ali nije moguće da se ti isti oglase, komentiraju, osude ovakve poruke. Jer ovakve poruke izazivaju zebnju, strepnju, strah i duboku uvredu", rekao je Pupovac.

''Vidjeli smo poruku HDZ-a i mi je pozdravljamo. Očekujemo da nadležne institucije sudske vlasti u ovom i svakom drugom slučaju djeluju u skladu sa zakonom'', rekao je Pupovac i najavi da će neka od institucija srpske zajednice podnijeti kaznenu prijavu zbog Đakićeve objave.

Na pitanje novinara ostaje li njegova podrška Vladi Andreja Plenkovića odgovorio je da ima podršku, ali ne može je imati pod bilo kojim uvjetima i bilo koga.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!