Novosti / Hrvatska

Tko je krivac?

Stiže izraelsko izaslanstvo: Pola milijarde dolara ostaje u Hrvatskoj i čeka drugu ponudu!

Sutra će se službeno znati zašto Izrael ne može Hrvatskoj isporučiti borbene zrakoplove

Umjesto izraelskih aviona, u hrvatskom zraku sada jedino visi pitanje tko je krivac i je li itko znao da će doći do ovakvog scenarija. Premijer opet ponavlja.

"Tih saznanja tada nisam imao".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O tzv. "non paper-u" koji je prošlog siječnja navodno dobio on, predsjednica i MORH. Riječ je o papiru koji nije formalan dokument, ali njegov sadržaj ih je trebao upozoriti da nam SAD neće bezuvjetno odobriti kupnju izraelskih F-16. Sad se traže odgovorni za fijasko.

"Hoću jasno znati zbog čega nešto što je bilo u redu prije godinu dana kada smo slali posebnu delegaciju u SAD i posebnu u Izrael. Sada 10-ak mjeseci kasnije je bilo dovedeno u pitanje", kazao je Andrej Plenković.

Premijer kaže naše odgovornosti nema, a na Izraelu je da riješi svoje odnose s Amerikancima.

"Još jedan put za javnost, vidim da se to malo krivo prenosilo, dakle nema kupoprodajnog ugovora. On nije potpisan. Nikakva šteta nije nastala", rekao je premijer Plenković.

Osim blamaže u svijetu, smatra oporba

"Ne prihvaćamo nikakve B, C, D, E ili ne znam koje varijante sad kupnje aviona. Ono što prihvaćamo to je odgovornost za A varijantu, pojedini ljudi na čelu s ministrom Krstičevićem su lobirali upravo za tu varijantu i moraju se sad suočiti s teretom odgovornosti", smatra saborski zastupnik Franko Vidović.

Pa razmatraju traženje njegove smjene u Saboru, a prozivaju i premijera. Misle da je državni vrh vidio "non-paper" i da su ga zatajili.

"Ne vjerujemo da diplomacija SAD-a ima ikakav razlog da tvrdi da je Hrvatska upoznata od siječnja 2018 sa svim mogućim problemima oko te nabave, a da s druge strane naše vlasti to nisu primile na znanje", kazao je Vidović.

Slučaj je diplomatski komentirao i šef SOA-e, koji je rekao da su i oni odradili svoj dio posla, ali ne i kakav.

"Taj dogovor je između dvije Vlade, te dvije vlade i dalje razgovaraju. Ajmo čekati sljedeći susret i vidjeti koji su tu zaključci", rekao je ravnatelj SOA-a, Daniel Markić.

A možda čujemo i ispriku i konačno razumno objašnjenje gdje je zapelo. Sigurno je jedino da pola milijarde dolara ostaje u Hrvatskoj i čeka neku drugu ponudu.

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!