Novosti / Hrvatska

velika rasprava

Studenti farmacije demantiraju Pernara o vitaminu C: 'Takve su izjave vrlo opasne za javno zdravlje'

Studenti farmacije demantiraju Pernara o vitaminu C: 'Takve su izjave vrlo opasne za javno zdravlje'
Facebook / Ivan Pernar

Studenti su skrenuli pažnju na članak u kojem višestruko nagrađivani student opovrgava neistinite podatke plasirane u javni prostor

Ivan Pernar, zastupnik Živog zida, danas je ispred DORH-a građanima dijelio pakiranja vitamina C i davao im savjete o "čudotvornom lijeku", a u DORH je pozvan na ispitivanje jer je protiv njega kaznenu prijavu podnio voditelj Foruma zdravstva stranke Pametno Miroslav Harjaček

Podsjetimo, Pernar je na svom Facebook profilu dijelio savjete i recepte protiv gripe i prehlade uz tvrdnje kako ih može liječiti vitamin C, a saborski zastupnik Živog zida tvrdio je da u par dana može izliječiti i upalu pluća. "Uzmete čajnu žličicu, trećinu toga razmutite u vodi, popijete ujutro popodne i navečer i nakon toga sam ja bio zdrav. To je bilo empirijski da sam ja vidio da vitamin C djeluje umjesto antibiotika", poručio je Pernar na Facebooku.

Studenti opovrgavaju Pernarove tvrdnje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Urednik časopisa Recipe Borna Tićak, inače službenog glasila Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, reagirao je na Pernarove tvrdnje. "U proteklih nekoliko dana svjedočili smo brojnim netočnim izjavama i manipulacijama od strane saborskog zastupnika Pernara vezano uz indikacije i primjenu vitamina C, stoga smo smatrali našom obavezom, kao studenata farmacije i budućih biomedicinskih djelatnika, reagirati na iste. 

Na našoj Facebook stranici objavili smo članak koji je napisao student višestruko nagrađivan za svoje uspjehe u znanosti, Zvonimir Mlinarić, u kojem opovrgava neistinite podatke plasirane u javni prostor", poručuje Tićak.

Status na koji ukazuje Tićak koji je objavljen na Facebook stranici časopisa Recipe prenosimo u cijelosti.

"Ovih smo dana u medijima mogli čitati brojne izjave i komentare vezane uz raspravu koju su potaknule određene javne osobe svojim tvrdnjama o vitaminu C, virusima, antibioticima i autizmu. Iako smo već ukratko opisali vitamin C u jednom od članaka, javila nam se zabrinuta čitateljica koja nije sigurna koja je povezanost vitamina C i bakterijskih infekcija, a kako zbog konfuznih napisa vjerujemo da nije jedina, odlučili smo detaljnije objasniti neke tvrdnje.

'Izjave da je vitamin C učinkovitiji od antibiotika su vrlo opasne'

Vitamin C ili askorbinska kiselina jedan je od najvažnijih antioksidansa za čovjeka, a sudjeluje i u brojnim metaboličkim oksidoredukcijskim reakcijama. Ljudi i neke životinje ne mogu ga sintetizirati zbog nedostatka enzima L-gulonolakton oksidaze pa ga tako moraju unositi prehranom.

Nedostatak vitamina C očituje se brojnim metaboličkim bolestima od kojih je vjerojatno najpoznatiji skorbut. Za prevenciju bolesti uzrokovanih nedostatkom vitamina C, potrebno je unositi od 75 do 90 miligrama vitamina dnevno, što u razvijenom svijetu gotovo svi unesu prehranom.

S vremenom su napravljena brojna istraživanja prednosti i nedostataka vitamina C, a zaključci nisu jednoznačni. Široko je rašireno mišljenje da megadoze vitamina C, koje mogu dosezati i nekoliko grama, liječe brojne bolesti pa smo tako u medijima čitali izjave da je vitamin C učinkovitiji od antibiotika. Takve su izjave vrlo opasne za javno zdravlje.

Jasno je pokazano da dodatak 250 miligrama vitamina C u protokole trojne terapije za eradikaciju Helicobacter pylori povećava uspješnost terapije (Kaboli i sur., 2006). Međutim, ovakav zaključak pokazuje da vitamin C povećava efikasnost terapije jer djeluje kao antioksidans te smanjuje sintezu upalnih medijatora, a ne jer djeluje antibakterijski, što se može zaključiti iz činjenice da trojna terapija djeluje i bez vitamina C, dok sam vitamin C ne eradicira Helicobacter pylori.

'Vitamin C u određenim stanjima može činiti i štetu'

Nadalje, pokazano je da vitamin C ne sprječava oksidaciju aminokiselina i lipida u miševa intraperitonealno inficiranih bakterijom Klebsiella pneumoniae koji su L-gulonolakton oksidaza deficijentni (Gaut i sur., 2006). 

Također, pokazano je da ne postoji statistički značajna korelacija konzumacije vitamina C i smanjenja incidencije Helicobacter pylori uzrokovanog gastritisa i premalignih stanja u miševa (Lee i sur., 2008). Istraživanja su pokazala i kako preživljenju u septičkom stanju doprinosi vitamin E, a ne vitamin C u enteralnoj prehrani (Peck i Alexander, 1991). Ne samo da u određenim stanjima vitamin C nije od pomoći, već u drugima može činiti i štetu. 

Takav je primjer istraživanje u kojem je jasno pokazano da je djelovanje eritromicina na bakteriju Chlamydia trachomatis smanjeno kada se istovremeno konzumiraju velike doze vitamina C (Wang i sur., 1992). Vrlo je poznato i da je antibakterijsko djelovanje ciprofloksacina, široko propisivanog lijeka, značajno smanjeno ako se uzima istovremeno s velikim dozama antioksidansa, kao što je vitamin C (Masadeh i sur., 2012).

Ne treba umanjiti terapijski značaj vitamina C u određenim indikacijama. Primjerice, poznato je da vitamin C može smanjiti izvanstaničnu koncentraciju high mobility group box proteina 1 (HMGB1) i TNF-α koji su ključni faktori u aktivaciji procesa upale. 

'Slušajući poruke nekompetentnih osoba možete naštetiti sebi'

Vitamin C može i aktivirati protein p38-MAPK te inhibicijom aktivacije NF-κB smanjiti produkciju upalnih medijatora, spojeva koji doprinose stvaranju upale te tako ublažiti akutnu upalu pluća (Bowie i O'Neill, 2000). Također, iz već spomenutog primjera o dodatku vitamina C trojnoj terapiji za Helicobacter pylori jasno je kako vitamin C osim svoje vitaminske funckije može biti koristan u brojnim indikacijama.

Međutim, procjenu adekvatnosti primjene vitamina C u određenoj indikaciji te istovremeno s drugim lijekovima za tu indikaciju može donositi samo kompetentan zdravstveni djelatnik kojemu su poznate interakcije i kontraindikacije te koji može odvagnuti koristi i rizike takve primjene. 

Primjena vitamina C u nekoj dozi za određenu indikaciju može biti opravdana, dok konzumacija u drugoj dozi ili indikaciji, a pogotovo zamjena antibakterijskog lijeka vitaminom C može dovesti do pogoršanja infekcije i ugroziti zdravlje pojedinca. 
Slušajući razne preporuke za to nekompetentnih osoba možete naštetiti sebi i svojim bližnjima. Zdravstveni djelatnici su tu da s Vama razgovaraju o eventualnim preporukama ili nejasnoćama o korištenju kako vitamina C, tako i drugih pripravaka."

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!