Novosti / Hrvatska

#PREKINOMOŠUTNJU

Hrvatska opet tema svjetskih medija: 'Ni danas mi nije lako kad se sjetim poniženja u bolnici'

Hrvatska opet tema svjetskih medija: 'Ni danas mi nije lako kad se sjetim poniženja u bolnici'
Patrik Macek/PIXSELL

Zbog ponašanja prema ženama Hrvatska je opet postala temom u svjetskim medijima

BBC je objavio tekst o opstretičkom nasilju u Hrvatskoj potaknut prošlogodišnjim svjedočenjem MOST-ove saborske zastupnice Ivane Lesandrić Ninčević u Saboru o postupku kiretaže koja je pokrenula lavinu novih sličnih svjedočenja jer neke žene o tome govore veće godinama, a sve pod heštegom #prekinimošutnju

U tekstu BBC podsjeća na njezin istup u Saboru i reakciju ministra zdravstva Milana Kujundžića te podsjećaju da je Hrvatska predominantno katolička zemlja, a na probleme s kojima se žene susreću pri posjetima bolnicama već godinama upozorava udruga Roditelji u akciji – RODA, koja je i pokrenula prije nekoliko godina kampanju Prekinimo šutnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon istupa saborske zastupnice u parlamentu RODA je primila samo u jednom vikendu 400 svjedočenja i sva su predana resornom ministru, kazala je za BBC Daniela Drandić iz RODA-e.

Jedna od tih 400 žena je i Jasmina Furlanović, kojoj ni danas nije lako kad se sjeti poniženja i boli koje je doživjela u bolnici prije nekoliko godina kada su joj odstranjivali posteljicu: ''Počeli su proceduru bez ikakva objašnjenja, a sestra me obuzdavala''.

BBC je želio intervjuirati resornog ministra, a zatražili su i komentar ginekološkog odjela splitske bolnice, ali povratne informacije, kako tvrde, nije bilo.

Ginekologinju Ullu Marton svjedočenja žena nisu iznenadila, a upozorila je da se postupci na koje se brojne žene žale dijelom jer se tako radilo godinama i godinama i ljudi teško mijenjaju navike, a dijelom jer nema dovoljno vremena i profesionalaca.

Drandić je upozorila i na problem da se na žensku bol gleda drugačije nego na mušku za što pretpostavka leži u 'kulturalnoj' pretpostavci da je žena ako će postati majka sposobna podnijeti bol.

Lesandrić Ninčević zadovoljna je da je tema došla u širu javnost, ali je i svjesna da je izazov održati temu živom kako bi se pronašlo zadovoljavajuće rješenje u parlamentu. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!