Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Ide kaznena prijava

Dva puta krivotvorila diplomu: Otišla kući po 'pravi dokument' pa se opet vratila s falsifikatom

Za sindikate je takav pokušaj zloupotrebe - za osudu, ali i alarm da se nešto hitno mora mijenjati

Bez grba. Punog naziva studija. I loše falsificirano. Ovako je otprilike djevojka predala diplomu s terminologijom diplomirane magistre povijesti koja se napustila prije 14 godina. Riječ je o bivšoj studentici Hrvatskih studija koja nije diplomirala.

"Provjerili smo cijelu arhivu koju imamo i te generacije studenata koje su promovirane tih godina. S obzirom na način na koji je ta krivotvorina izrađena, sumnjam da je itko s Hrvatskih studija znao za to ili u tome sudjelovao, to bi bilo apsolutno nevjerojatno", kaže Tomislav Vodička, glavni tajnik Hrvatskih studija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANE VIJESTI

Upravo zbog ovog slučaja, Ministarstvo obrazovanja kreće u provjeru 90 tisuća zaposlenih. 

"Mi moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni, kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici i da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja", kazala je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Kako doznajemo, žena je dva puta krivotvorila diplomu i jednom potvrdu. Najprije je krivotvorila diplomu kada se prijavila za stručno osposobljavanje u Ministarstvu nakon čega je dobila ugovor o radu, a kada je krajem prošle godine dobila posao tajnice u Ministarstvu njezina je diploma poslana na provjeru. 

Stručnjaci su odmah kontaktirali Hrvatske studije jer je navodno očigledno bilo jasno kako je riječ o krivotvorini. Žena je, suočena s istinom, kazala kako će Ministarstvu dostaviti originalnu diplomu. Potom je donijela novu krivotvorinu, malo dorađenu, s grbom ali krivim nazivljem.

Kako doznajemo, Hrvatski studiji će u utorak pokrenuti kaznenu prijavu protiv žene koja je krivotvorila diplomu.  

Za Sindikate je takav pokušaj zloupotrebe - za osudu, ali i alarm da se nešto hitno mora mijenjati.   

"Zamislite situaciju da vam predaje netko tko nije nastavanik ili da vas liječi netko tko nije liječnik, to su ozbiljne stvari o kojima treba vopditi računa", smatra Igor Radeka, nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Hrvatski studiji svakog mjeseca provjeravaju diplome bivših studenata koji su se zaposlili u gradskim uredima i ministarstvima.

"Mi smo konkretno za Ministarstvo znanosti u posljednje dvije kalendarske godine, odnosno dvije i pol malo više, provjerili oko 43 ili 42 diplome, sve diplome su bile vjerodostojne. Sve diplome koje smo provjeravali u proteklom razdoblju su bile autentične i s ovim smo se sada prvi put susreli", kaže Vodička.

To što se netko usudio prijaviti čak i dobiti mjesto u Ministarstvu  pokazuje samo koliko su veliki razmjeri drskosti i zloupotrebe!

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!