Novosti / Hrvatska

NIŽI PDV - NIŽE CIJENE?

Istražili smo: Prvi mjesec s nižim PDV-om na hranu - koliko je jeftinija potrošačka košarica?

Promjene u cijeni ipak su se dogodile i neki novčanici su ih osjetili

Banane jeftinije skoro kunu, jaja čak kunu i 39 lipa, a na junećoj lopatice s prvim danom nove godine uštedjet ćete 5 kuna i 76 lipa. Promjene u cijenama ipak su se dogodile i neki novčanici su ih osjetili.

"Evo sad pogledajte ove proizvode, puretina 11 kuna panirana, prije je bila 23-24, pa recimo povrće otprilike kunu, dvije jeftinije", kaže Zlatko Ribarić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vide se promjene na niže ne na svim artiklima, pogotovo na mliječnim proizvodima i na mesu", dodaje Boris Riznar.
 
Dio cijena snižen je još u prosincu. Hrane za 0,4 posto. Mesa za 0,6 posto i voća za jedan. No, cijena ribe je stagnirala, a povrća nasrala za 4 posto. Prosinac je bio dobar, ali ne i cijela godina.

"U cijeloj godini je zabilježen porast cijena hrane za 0,5 posto. Dakle, očito je da je u prosincu cijena hrane snižena", kaže Marko Krištof, ravnatelj DZS-a.

Pa tako Gospodarska komora za RTL donosi prve procjene nove potrošačke košarice.

"Već je sredina siječnja i u trgovinama vidimo da su oni proizvodi na koje je snižen PDV jeftiniji za 9-10 posto. Očekujemo da će na mjesečno razini potrošačka košarica biti snižena za nekih stotinjak kuna, za one koji kupuju više i do nekoliko stotina niže nego su bile do sada", ističe Tomislava Ravlić, direktorica Sektora za trgovinu.

Dio građana tvrdi da ih ipak neće osjetiti na svom džepu.

Resorni ministar ponavlja da on trgovcima ne može diktirati cijene.

"Imamo tržište i tržište je to koje diktira cijene. Ako uđete u bilo koji maloprodajni lanac, ja volim ići u njih, vidite da smo konačno došli do korekcije cijene na niže", kaže ministar financija Zdravko Marić.

Iako prvi službeni podaci o stvarnom učinku niže stope PDV-a stižu tek u veljači, za sada se čini da je pojeftinjenja bilo, ali ono je ipak nešto manje nego što su trgovci najavljivali.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!