Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PRIPREME U TIJEKU

Za manje od godinu dana trebala bi postati srce Europe, a u NSK vladaju kaos i prašina

Dovoljna je jedna žalba na rezultate javnog natječaja i radove će se prolongirati

Manje od godine dana Hrvatsku dijeli od predsjedanja Vijećem Europske unije što znači da će u Zagreb dolaziti europski lideri, ali i stotine službenika, prevoditelja i mnogi drugi.

Svi će raditi u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. No, prije nego što ondje useli Vijeće Europske Unije, treba obaviti građevinske radove i pripremiti prostor, a upravo je na tom prvom koraku i zapelo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dio zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu – 2.700 četvornih metara neiskorištena prostora na pola godine postat će srce Europe. Natječaj za izvođače preuređenja završava u utorak, radove se procjenjuje na 50 milijuna kuna.

''Pripreme su već daleko odmakle, one su počele još prošle godine, nastavljaju se ove pojačanim intenzitetom tako da do kraja ove godine budemo u potpunosti spremni preuzeti predsjedanje koje počinje iduće godine'', istaknula je Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Na prvi pogled teško je povjerovati da će građevinski radovi biti gotovi do početka prosinca. Dovoljna je jedna žalba na rezultate javnog natječaja i radove će se prolongirati.

Na prvom katu nalazi se i najveća dvorana. U tom trenutno mračnom prostoru od 550 kvadrata bit će amfiteatar odnosno mjesto gdje će se održavati sjednice i predsjedavanje Vijećem Europe, a u NSK će dolaziti najveći europski lideri.

''Bit će oko 2.000 sastanaka koje će hrvatski dužnosnici i državni službenici predsjedati tijekom tih pola godine našeg predsjedanja'', objašnjava Metelko-Zgombić.

Zbog europskih poslova, iz Nacionalne knjižnice iselit će se gruntovnica. Već je i trebala, ali zapelo je na odluci kamo će preseliti. Odluka je pala na Sky office, ugovor je potpisan, rokovi za preuređenje teku, no u starom prostoru vlada kaos. 

Na prvom katu bez prozora, a sve to pada po gruntovnici i vlažnim papirima. Radovi na prvom katu počet će prije nego što se gruntovnica iseli pa će kroz otvorene prozore na papire i zaposlenike gruntovnice padati još više prašine.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!