Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ISTRAŽIVANJE EUROSTATA

Upozorenje koje treba shvatiti ozbiljno: Čak svaki četvrti hrvatski umirovljenik suočen s neimaštinom

Upozorenje koje treba shvatiti ozbiljno: Čak svaki četvrti hrvatski umirovljenik suočen s neimaštinom
Goran Jakus/PIXSELL

Novo izvješće Eurostata pokazuje trend rasta broja umirovljenika u Europskoj uniji kojima prijeti siromaštvo

U 2017. godini udio umirovljenika kojima prijeti rizik od siromaštva u Europskoj uniji procijenjen je na 14,2, što je nešto više od 13,8 posto u 2016. godini. Negativan je i dugoročan trend koji pokazuje da se stopa ugroženosti od siromaštva postupno povećava od 2013., kada je iznosila 12,6 posto.

U većini od 27 država članica EU-a za koje su dostupni podaci za 2017. godinu udio umirovljenika kojima prijeti siromaštvo iznosi između 10 i 25 posto. Stanje je najgore u Estoniji, u kojoj je stopa rizika od siromaštva umirovljenika dostigla čak 46 posto. Zemlje izrazito visokog rizika su i Latvija (44 posto), Litva (37 posto) i Bugarska (32 posto), piše tportal.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nasuprot tome, najniže stope u 2017. godini bile su u Francuskoj (7 posto), Slovačkoj (8 posto) te Danskoj, Mađarskoj i Luksemburgu (9 posto).

Na visokom šestom mjestu nalazi se Hrvatska, u kojoj je ugrožen svaki četvrti umirovljenik. Osobito zabrinjava porast stope rizika u posljednjih nekoliko godina, koji jasno ukazuje na duboke probleme u mirovinskom sustavu.

Unatoč izlasku iz krize i povoljnim makroekonomskim kretanjima, u razdoblju od 2013. do 2017. stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj porasla je za šest postotnih poena (sa 18,4 na 24,5 posto).

Alarmantni podaci Eurostata samo potvrđuju poznate trendove u mirovinskom sustavu koje karakterizira nepovoljan omjer umirovljenika i zaposlenih te relativno kratak mirovinski staž značajnog dijela umirovljenika, koji zbog toga primaju niske mirovine.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), prosječna mirovina za prosinac 2018. godine iznosila je 2406 kuna, u njezin udjel u prosječnoj plaći iznosio je tek 38 posto.

Prema kriterijima Eurostata, osoba se nalazi pod prijetnjom siromaštva ako je njen ekvivalentni raspoloživi dohodak manji od 60 posto srednje vrijednosti (medijana) nacionalnog ekvivalentnog raspoloživog dohotka.

Ekvivalentni raspoloživi dohodak je ukupni dohodak domaćinstva, nakon oporezivanja i drugih odbitaka, koji je raspoloživ za potrošnju ili uštedu, podijeljen s brojem članova domaćinstva.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!