Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ŽIVI ZID NEMA ČVRST STAV

Pernar i dalje ratuje protiv novinara: Usporedio ih s Hitlerom; Policija započela istragu

Svaki novinar i novinarka koji se osjeti prozvano mogli bi tužiti saborskog zastupnika Živog zida

Zakon je jasan. Ako ste nekome nešto napisali na društvenoj mreži isto je kao da ste mu to rekli u lice. A Ivan Pernar usporedio je 99 posto novinara s Hitlerom.

''Zastupnik Pernar je to učinio ne savjetujući se s rukovodstvom stranke i mislimo da je malo pretjerano. Ja to na osobnom mjestu svakako ne bih učinio. Međutim, Živi zid je suočen s jednim specijalnim medijskim ratom koji se vodi protiv njega'', kaže Dominik Vuletić iz Odbora za pravosuđe Živog zida.

Na nekoliko puta ponovljeno pitanje hoće li se Živi zid ograditi od njegove objave doznajemo da oko ovog pitanja nemaju čvrst stav.

''Zastupnik Pernar je to učinio bez konzultacija s rukovodstvom stranke. Ja to osobno ne bih učinio, ali nemamo nikakav osobit stav oko toga'', istaknuo je Vuletić.

''Za svaku pristojnu osobu je nemoguće to komentirati jer je to ispod svih mogućih razina do kud može ići ta glupost, egzibicionizam , pretjerivanje, zlorabljenje javnog prostora. Prema tome, ne znam bi li ga trebalo preporučiti da ide na nekakav razgovor s psihologom ili psihijatrom tim više što je on i saborski zastupnik'', upozorava Gordana Vilović, profesorica novinarske etike na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Za razliku od Živog zida koji nema osobit stav, policija ga ima pa tako voditeljica Službe za odnose s javnošću Marina Mandić navodi: "U odnosu na javno objavljen sadržaj policija je započela kriminalističko istraživanje, koje se tiče možebitnog počinjenja prekršaja iz domene o prekršajima protiv javnog reda i mira".

U tim je slučajevima moguće izreći novčanu, ali i zatvorsku kaznu u trajanju od 30 dana. I to nije sve. Riječ je i o kaznenom dijelu klevete, uvrede i teškog sramoćenja - što znači da bi svaki novinar i novinarka koji se osjeti prozvano može i tužiti Ivana Pernara.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!