Novosti / Hrvatska

Ugodno iznenađenje

Prošlo je godinu dana od urušavanja kuća na klizištu Stari put: 'Opet ću imati dom'

Klizište je sravnalo sa zemljom četiri kuće, ostalih šest samo je naizgled čitavo, ali zauvijek nesigurno za život

Hrvatska Kostajnica - godinu dana nakon klizišta

Mnogi od vas još se sjećaju snimke urušavanja kuća u Hrvatskoj Kostajnici zbog klizišta koje se otvorilo prije godinu dana i tridesetak ljudi ostavilo bez krova nad glavom. 

Godinu nakon tog katastrofalnog događaja ekipa RTL-a otišla je provjeriti je li klizište sanirano i hoće li obitelji koje su u jednom danu izgubile sve - dobiti novi dom.

Sreća da se sve dogodilo po danu kazao je Mišo koji i danas, kaže sanja prizor kad mu je kuća koju je gradio dvadeset godina nestala u trenu.

"Od cijele kuće mali dio je ostao. Je li možete stvoriti sliku kako je to sve zajedno išlo prema dole?", rekao je Mišo Marjanović.

Ono što su on i supruga tog 13. ožujka imali na sebi je sve što su uspjeli spasiti.

Klizište je sravnalo sa zemljom četiri kuće, ostalih šest iz naselja Stari put samo je naizgled čitavo, ali zauvijek nesigurno za život.

"Ova je kuća plovila kao da pliva na vodi i tako je eto ostala do dan danas. Ja sam istrčala iz svoje kuće znači kad sam istrčala bila je cijela, kad sam se okrenula, nije je više bilo. To se dogodilo doslovce u par sekundi", kazala je Ljilja Marjanović.

Iako još ne znaju koja će ih kuća dopasti, Mišo i Ljilja gotovo svakodnevno obilaze obližnje gradilište u državnom vlasništvu, gdje bi uskoro trebao početi njihov novi život.

"Osjećaji su pomiješani. I sreća i tuga, eto. Ali ipak više sreća, jer ću opet imat dom", kazala je Ljilja Marjanović.

Bilo da su se odlučili za drugu kuću, stan ili novčano obeštećenje, svih deset obitelji stradalih na klizištu Stari put uskoro će biti trajno zabrinuto.

"Kroz mjesec dana očekujemo završetak svih radova i 11. veljače bit će to na Vladi, mora Vlada dati u privatno vlasništvo, znači u trajno vlasništvo budućih stanara", kazao je Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Život se, ipak neće vratiti na klizište, njegova bi sanacija koštala oko 30 milijuna kuna, a i dalje bi bilo nesigurno.

Zato i godinu dana nakon urušavanja sve izgleda isto, a nekadašnje naselje opravdalo je svoje ime i ostalo tek neki - Stari put.

 

 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!