Ostani doma
Novosti / Hrvatska

nepravilnosti

Radnicima HE Dubrovnik nije bilo spasa jer su se na stropu nalazile lako zapaljive ploče?

Radnicima HE Dubrovnik nije bilo spasa jer su se na stropu nalazile lako zapaljive ploče?
Ivo Čagalj/PIXSELL

Iz preliminarnog izvješća istrage se čini kako je na strop i zidove postavljen neadekvatan zapaljivi izolacijski materijal

Prije nešto manje od mjesec dana u požaru u dubrovačkoj hidroelektrani poginula su trojica radnika Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrk, dok je šestero djelatnika uspjelo pobjeći. Prema neslužbenim informacijama, trojica poginulih radnika pokušala su ugasiti vatru te su ostali odsječeni, a kako nisu mogli pobjeći od vatre skočili su u dvodni kanal u kojem su izgubili život.

Njihova smrt povukla je mnoga pitanja, pogotovo nakon što je objavljena informacija da se u njihovoj neposrednoj blizini nalazio PVC strop koji je, nakon što se zapalio, uzrokovao naglo širenje požara.

Do požara došlo zbog PVC ploča od poliestera na stropu?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nacional, pozivajući se na preliminarno izvješće istrage koje su im potvrdila dva neovisna izvora, piše kako se sumnja da je do požara došlo jer se zapalio plafon u prostorijama hidroelektrane u kojima su se nalazili radnici. 

Kako navode, iz izvješća se čini kako je na strop i zidove postavljen neadekvatan zapaljivi izolacijski materijal, vjerojatno lako zapaljive PVC ploče od poliestera. Radovi na obnovi i sanaciji stropa, zidova i poda strojarnice počeli su u travnju 2017. godine. Ugovor o izvođenju radova potpisali su tada aktualni član uprave HEP-a Nikola Rukavina i šef te Maja Borovina koja je zastupala izvođača radova splitsku tvrtku Spegra. 

Ministar potvrdio da su utvrđeni propusti

Nacional piše kako je važno napomenuti da je HEP kao investitor tražio da se ugrade istovjetne ploče u pogledu dimenzija i karakteristika kao i postojeće, a ako su one kao takve ugrađene, onda su i prethodne bile jednako zapaljive. Istraga će utvrditi tko je odgovoran za nesreću.  

Dubrovački dnevnik prije par dana objavio je kako je inspektorat rada utvrdio više nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu zbog čega su DORH-u podnesene kaznene prijave, no nije poznato prema kome su prijave upućene. Ministar Pavić potvrdio je kako su utvrđeni određeni propusti koji se odnose na standard zaštite na radu te poručio da "institucije rade svoj posao". 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!