Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Posjet Lori

Buduće studente vojnog pomorstva čekaju stipendije, smještaj, hrana i siguran posao

Učenici srednjih škola imali su priliku saznati što se od njih očekuje

U splitskoj Lori zainterisrani maturanti mogli su ovog vikenda obići studij vojnog pomorstva i upoznali se s mogućnošću studiranja i zapošljavanja u ratnoj mornarici.

Školovanje za časnika u hrvatskoj vojsci nije lako, a najbolje to znaju kadeti koji već prolaze obuku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Nije teško jer ovo je poziv jer ako to voliš u ovome ćeš ustrajati, radit ćeš i nećete ništa slomiti, nećeš posustati. Samo trud, rad I sve se može”, rekao je Petar Vukšić, kadet studijskog programa Vojno pomorstvo

“Uvijek sam bila nekako za tu vojsku, prvenstveno jer mi je otac branitelj. Ima neki drugi pogled na to sve I jako su sretni pogotovo kad vidim kako tati oči sjaje kad me vidi u odori“, rekla je Andrea Šimić, kadetkinja studijskog programa Vojno pomorstvo

Budućim studentima osigurane su stipendije, a nakon završetka studija I zaposlenje. 

“Interes je odličan jer je ulazni kapcitet ograničen temeljem potreba Hrvastke ratne mornarice za koju je prošlu godinu bio 30, a ovu 25 . tako da smo mi popunili ukupan kapacitet prošle godine. Bilo je tri puta više zainteresiranih od slobodnih mjesta, a ove godine očekujemo da će to ići iznad pet puta", rekao je kapetan fregate Luka Mihanović, nastavnik na Hrvatskom vojnom učilištu.

U obilasku su učenici srednjih škola imali priliku saznati što se od njih očekuje. 

“Traži se B razina na maturi I traži se fizičke stvari. Volim more I sve skupa me to privlači i htjela bi to upisati”, rekla je Erika.

“Fakultet je jako zanimljiv meni je otac radio u vojsci pa eto malo dosta me zanima i razmišljam se čak upisati“, rekao je Roko.

Praksa se provodi i na brodovima ratne mornarice. Odnedavno flota ima i najmlađeg člana - protip obalnog ophodnog broda “Omiš”, koji je opremljen suvremenim navigacijskim sustavom I naoružanjem. 

A do završetka još četiri takva broda, stići će i nove generacije časnika koje će ploviti na njima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici RTL Sportske vijesti!

Reci što misliš!