Novosti / Hrvatska

Sporne izjave

Predsjednica najavila reakciju na višim institucijama: 'Osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti'

Tajani je na obilježavanju dana sjećanja relavitizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: "živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija"

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poslala je priopćenje u kojem oštro osuđuje izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju sjećanja na žrtve fojbi u nedjelju, u Basovizzi kod Trsta.

"Povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji Europske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem. O tome ću izvijestiti talijanske i institucije Europske unije", poručila je predsjednica. 

Reagirao i šef Sabora

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković najoštrije je u ponedjeljak osudio kao neprimjerene izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija predstavljanju sramotno iskrivljavanje povijesnih činjenica koje ne priliče predsjedniku jedne institucije Europske unije", navodi se u priopćenju predsjednika Sabora.

Tajani je na obilježavanju dana sjećanja relavitizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: "živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija". 

"Osim što predstavljaju opasnu revizionističku retoriku o davno riješenim povijesnim pitanjima, izjave predsjednika Europskog parlamenta u suprotnostima su s vrijednostima Europskog parlamenta na čijem je čelu, kao i temeljnim vrijednostima na kojima je nastala i na kojima počiva Europska unija", poručio je Jandroković.

"Hrvatska je uvijek oštro osuđivala i osuđuje sve zločine učinjene pod nacističkim, fašističkim i komunističkim režimima i smatra da se žrtve bilo kojeg zločina ne smiju koristiti u političke svrhe.U današnjem složenom i nestabilnom vremenu, izjave ovakve vrste ne pridonose osnaživanju europskih vrijednosti, već suprotno tome mogu potaknuti nove napetosti i sukobe", navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!