Novosti / Hrvatska

lista za 2019.

Novi potop za zagrebačko sveučilište: Na ljestvici ugledne organizacije splitsko najbolje u regiji

Novi potop za zagrebačko sveučilište: Na ljestvici ugledne organizacije splitsko najbolje u regiji
Ivo Cagalj/Tomislav Miletic/PIXSELL

Sveučilište u Zagrebu na novoj THE ljestvici našlo na zbirnoj poziciji između 251. i 300. mjesta

Sveučilište u Splitu je na ljestvici Times Higher Education (THE), organizacije koja je rangirala sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija, najbolje u Hrvatskoj, ali i u regiji.

Pri rangiranju ocjenjuju se, između ostaloga, kvaliteta podučavanja, istraživanja, otvorenost prema internacionalizaciji, citiranost i industrijski dohodak, a indikatori su prilagođeni tako da reflektiraju razvojne prioritete sveučilišta tzv. rastućih ekonomija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Listom za 2019. obuhvaćena su 442 sveučilišta iz 43 zemlje. Sveučilište u Splitu svrstano je na 124. poziciju dok najveće hrvatsko, Sveučilište u Zagrebu na novoj THE ljestvici našlo na zbirnoj poziciji između 251. i 300. mjesta, piše Srednja.hr.

Najbolje kinesko Sveučilište Tsinghua

U odnosu na prošlogodišnju THE ljestvicu sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija, oba hrvatska sveučilišta pala su za nekoliko mjesta. Splitsko se u 2018. nalazilo na 107. mjestu dok se zagrebačko smjestilo na zbirnu poziciju od 201. do 250. mjesta.

Po pitanju susjednih zemalja, Sveučilište u Ljubljani našlo se na 134. mjestu, ono u Mariboru na 182., a Beogradsko sveučilište je 189. na ovoj posljednjoj THE ljestvici.

Najbolje sveučilište iz zemalja rastućih ekonomija je kinesko Sveučilište Tsinghua, a slijede ga Sveučilište u Pekingu i Sveučilište Zhejiang. Ovo je još jedna ljestvica u nizu na kojoj Sveučilište u Splitu drži primat u našoj zemlji.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!