Novosti / Hrvatska

MJEŠTANI BEZ PITKE VODE

Vozač prevrnutog kamiona: 'Odgovorio sam policiji na sva pitanja, nisam kriv za incident'

Uz školu, zagorski vodovod u Loboru, podmiruje gotovo sve javne institucije

S praznim galonima, mještani općine Mače stizali su po pitku vodu. Cisternu im je organizirao DVD. No mještani su ljuti jer sumnjaju kako su za onečišćenu vodu saznali - prekasno. 

"Nakon informacija da voda ima čudni miris mi smo se odmah organizirali, to je najmanje sta možemo učiniti", kaže Mladen Selak Benčić, predsjednik DVD-a Mače.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ništa bolje nije ni u susjednom Loboru. Uz najlonske vrećice, u školama su jasni natpisi i pojačana dežurstva. Jedino u funkciji nisu školske kuhinje.

"Srećom ispiranje WC-a je moguće, a ruke oprati s vlažnim maramica", kaže Krešimir Krivdić, ravnatelj Osnovne škole Lobor.

VEZANE VIJESTI

Uz školu, zagorski vodovod u Loboru, podmiruje gotovo sve javne institucije.

"Pozivano sve sumještane na oprez, da slušaju obavijesti, ne koriste vodu i da ćemo staviti altrenativne punktne točke. Da se jave u općinu te da ćemo svima dostaviti pitku vodu", kaže Ljubica Jembrih, načelnica Općine Lobor.

Što je uzrok onečišćenju - još se utvrđuje.  Policija je s dežurnim ekipama od jutra na izvoru potoka. Pokušavaju utvrditi je li onečišćenje povezano s prevrnutim šumarskim kamionom iz kojeg je iscurila nafta.

Na pitanje jesu li razgovarali s vozačem, Darko Car iz PU krapinsko zagorske kaže da obavljaju razgovore i s njim te da utvrđuju sve činjenice

Resorni ministri umiruju građane. Na pitanje trebaju li se brinuti, Milan Kujundžić (HDZ), ministar zdravstva odgovara:

"Po preliminarnim informacijama nema razloga, pričekajmo rezultate analize."

"U ovom trenutku ne može se detektirati uzrok, ali pretpostavlja se da je riječ o nafti ili nečem sličnom", kazao je Tomislav Ćorić (HDZ), ministar zaštite okoliša.

Vozač prevrnutog kamiona u telefonskom razgovoru za RTL  poručio je kako je u Splitu. Policiji je, dodaje, odgovorio na sva pitanja, ali i odbacio bilo kakvu krivnju za ovaj incident. 

Na terenu sve prati RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić koja je razgovarala s direktorom vodovoda Mario Mihovilić.

"Problemi su počeli jučer tijekom popodneva, mi smo obavijestili sve preko medija da  voda nije za potrošnju."

"Radimo preventivna ispiranja. Na području gdje postoji miris, tu vodu se smije koristiti samo za sanitarne potrebe, tuširanje, prokuhavanje, ali ne za piće. Tamo gdje voda nema miris, ona je zdravstveno ispravna i može se piti. Nadamo se da ćemo tijekom sutrašnjeg dana dovesti sustav u dobro stanje. Pozivamo sve građane da nam jave ako osjete miris u vodi da možemo čim prije intervenirati da taj dio cjevovoda isperemo. Cijelo vrijeme se provode ispitivanja, zasad su rezultati dobri."

 

 

 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!