Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ZASULI GA JAJIMA

Spomenik Tuđmanu mora na restauraciju! Radnik u šoku: 'Moram ponovno popravljati'

Sinoć je nepoznati počinitelj, ili više njih, jajima gađao zagrebački spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

Još jedan napad na kip Franje Tuđmana

Sinoć je  nepoznati počinitelj, ili više njih, jajima gađao zagrebački spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. Drugi je to napad otkad je spomenik otkriven potkraj prošle godine. Ovaj put je, ekskluzivno doznajemo, spomenik oštećen te će morati na restauraciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sinoć je najveći spomenik u Zagrebu ponovno bio metom napada. Iako su ga radnici čistoće  odmah oprali šmrkom – šteta je već nastala. "Žumanjci, bjeljanjci. Kaj je to već ustvari?!  Nagriza broncu", rekli su nam radnici koji su čistili spomenik. 

Radnik ne može doći k sebi od šoka

Radnik ljevaonice u kojoj je spomenik napravljen Željko danas nije mogao doći k sebi od šoka. "Kako bi vama bilo da vam netko uništi rad koji napravite? Normalno da je teško, moram popravljat ponovno", rekao je Željko. 

Jer, spomenik je oštećen. Uništena je patina i trebat će ponovno patinirati. Koliko su napadači s jajima zadali posla Željko još točno ne može odrediti. "Ja znam kako mora izgledati, a koliko će mi trebati za to, to vam ne mogu reći u ovom trenutku", kazao je radnik. 

Nepoznati počinitelj bacio je jaja na spomenik Franji Tuđmanu

Drugi puta meta napada

Za sada ga čiste kistom i običnom vodom. Ovo je drugi put od kad je postavljen da je spomenik postao metom napada. Iako su oba puta baš policijski djelatnici prvi uočili skrnavljenje spomenika iz policije tvrde da nisu pojačali ophodnje oko spomenika i da je, u vezi napada jajima, postupanje u tijeku.

Prvi skandal vezan uz spomenik bio je odmah na otkrivanju kada je bivši branitelj Zoran Erceg vikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac. Zbog toga je dobio 15 dana uvjetno uz rok kušnje od godinu dana kao i zabranu približavanja spomeniku godinu dana.   

Početkom siječnja na spomeniku je osvanuo grb i čekić. Počinitelj je pronađen, prenoćio je u pritvoru, a presuda u njegovu slučaju još nije donesena. Ovoga puta spomenik je i oštećen. Čini se da napadača s jajima čeka najteža kazna. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!