Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Rasprava o prijedlogu

Ovrhe se vraćaju na sud: 'Ovršni zakon osuđuje na doživotnu kaznu'

Ovrhe se vraćaju na sud: 'Ovršni zakon osuđuje na doživotnu kaznu'
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Udruge Blokirani Mirjam Kervatin ustvrdila je da prijedlog novog zakona ne rješava ništa temeljeno

Uoči okruglog stola o nacrtu prijedloga Ovršnog zakona u organizaciji HSLS-ova Darinka Kosora u utorak je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio da predlažu izbalansirani Ovršni zakon.

„U fazi smo rasprave. Saslušat ćemo prijedloge svih i nakon toga malo pojačati radnu skupinu i izaći s prijedlogom koji će doći pred Vladu i Sabor, pa ćemo vidjeti što će biti u prvom čitanju", rekao je Bošnjaković novinarima.

Nećemo opteretiti sudove da ne bi proizvodili nove zaostatke

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mislimo da je ovo dobro izbalansiran prijedlog jer, s jedne strane, vraćamo ovrhu na sud, što je sukladno i odluci Suda EU-a, s tim da upravo radi javnih bilježnika i Financijske agencije nećemo sudove toliko opteretiti da ne bismo proizvodili nove, velike zaostatke u trenutku kada stabiliziramo i smanjujemo zaostatke. No, otvoreni smo za sve prijedloge“, poručio je Bošnjaković.

Predsjednica Udruge Blokirani Mirjam Kervatin ustvrdila je da prijedlog novog zakona ne rješava ništa temeljeno, ne odnosi se na već postojeće ovrhe i nesuglasan je s Ustavom i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

"Ključno je da Ovršni zakon ne štiti osnovni socijalni minimum, ne štiti pravo na sud ni jedinu nekretninu. Osuđuje na doživotnu kaznu neprimjerenu zločinu“, istaknula je Kervatin.

Javni bilježnici ne bi trebali ostati u ovršnom postupku zato što je to u nesuglasju s Konvencijom o ljudskim pravima, koja utvrđuje da Hrvatska mora svakome osigurati pošteno suđenje. Vidjeli smo da je pao "lex Škibola" jer ne poštuje pravne stečevine, dodala je.

Kervatin ističe da se ne štiti jedina nekretnina. "Ovršni zakon ima zaštitu uz 'ali' - 'odobrava se, ali'. Mi ukazujemo na te 'ali' koji su zapravo sporni", kazala je.

Javnobilježnička komora protiv prijedloga Ovršnog zakona

Javni bilježnik Mladen Ježek rekao je kako je Hrvatska javnobilježnička komora protiv prijedloga Ovršnog zakona zato što se izvorni posao javnih bilježnika u ovom slučaju pretvara u povjereni posao.

"Komora smatra da je zakon trebao dati mogućnost ovrhovoditeljima da sami biraju na koji način će provoditi ovrhu, putem platnog naloga koji je riješen ZPP-om ili će podnijeti ovrhu temeljem vjerodostojne isprave. Platni nalog provodi se na sudu, a vjerodostojna isprava kod javnog bilježnika", kaže Ježek.

Novinari su pitali Bošnjakovića u kojoj je fazi očitovanje Ministarstva na slučaj Huanita Luksetića, kojega je predsjednica Republike najavila pomilovati. Odgovorio je da trebaju još neke dokumente nakon čega će kompletirati predmet i uputiti u daljnju proceduru pomilovanja, što vjeruje da će biti učinjeno ovoga tjedna.

Bez odgovora na pitanja o Brkiću

S obzirom na podignutu optužnicu protiv Franje Varge i Blaža Curića u aferi "SMS" i da je u računalu Curića, inače kuma zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, pronađena lažna koresponendencija, Bošnjaković je rekao da ne zna kakva je optužnica, niti je njegovo da to gleda.

"Državno odvjetništvo je podignulo optužnicu, a na temelju kojih dokaza, nije moje da o tome govorim", poručio je.

Na pitanje predstavlja li Brkić teret za HDZ, Bošnjaković je uzvratio da HDZ jako dobro stoji po svim istraživanjima javnog mnijenja.

"HDZ je vodeća stranka i tako će to i biti. HDZ je stranka koja ima politike u svim segmentima", rekao je ne odgovorivši na pitanje šteti li HDZ-u Brkićeva pozicija.

Na okruglom stolu sudjeluju i predstavnici Ministarstva financija, savjetnica predsjednice Republike Mirjana Hrga, predstavnici Hrvatske odvjetničke komore i sindikata, neovisni stručnjaci i predstavnici klubova zastupnika u Saboru.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!