Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SIGURNOST U PROMETU

Stižu drastične kazne za vozače: Evo kako će se kažnjavati manje prometne prekršaje

Stižu drastične kazne za vozače: Evo kako će se kažnjavati manje prometne prekršaje
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MUP je ovih dana uputio u javnu raspravu prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Drastično se povećavaju kazne za najteže prometne prekršaje. Tako se primjerice, uvodi novina oduzimanje vozila onima koji učestalo ponavljaju teške prekršaje poput vožnje u alkoholiziranom stanju, vožnje brzinom koja je 50 kilometara na sat iznad ograničenja u naseljenom mjestu ...

Novčane kazne su povećane primjerice za prolazak kroz crveno svjetlo na semaforima pa kazna za to može iznositi i 20.000 kuna. No izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je povećanje kazni i za, uvjetno rečeno, manje prekršaje u prometu. Oni koji ne poštuju prednost prolaska morat će platiti kaznu u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna, a dobit će i tri negativna prekršajna boda. U postojećem zakonu ta kazna iznosi 3.000 kuna. Usto vozač koji ne poštuje prednost dobit će zabranu vožnje od mjesec dana, tri mjeseca ili šest mjeseci, ovisno koji mu je to put da radi takav prekršaj, piše Večernji list.

Vozač koji ne stane na pješačkom prijelazu sa semaforima kad je upaljeno crveno svjetlo platit će kaznu od 3.000 do 7.000 kuna, dosad je ta kazna bila 1.000 kuna. I njemu će biti oduzeta vozačka dozvola na razdoblje od jednog, tri i šest mjeseci, ovisno koliko je puta dotad počinio taj prekršaj. A dobit će i tri kaznena boda.

Kazna za prolazak pokraj vozila koje je stalo kako bi propustilo pješaka na pješačkom prijelazu bez semafora pak povećava se s 2.000 na 3.000 kuna, a vozač za to dobiva još i dva negativna prekršajna boda. Mnogi vozači se po autocesti voze lijevom trakom, iako je ona predviđena samo za pretjecanje.

U zakonu je jasno navedeno da se autocestom vozi desnom trakom osim ako ona nije zakrčena vozilima u koloni. Vozač koji se ne pridržavao tog pravila sad plaća kaznu, kad ga se uhvati u tom prekršaju, 500 kuna, a stupanjem na snagu izmjena zakona plaćat će 2.Vozač je u zimskim uvjetima dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Osim snijega, morat će ukloniti i led ili vodu s vozila. Ako to ne učini, platit će kaznu od 1000 kuna. Dosad je ta kazna iznosila 700 kuna. Među ostalim, povećavaju se i kazne za telefoniranje tijekom vožnje, i to s 500 na 1.500 kuna, dok će kazna za ne korištenje sigurnosnog pojasa biti povećana s 500 na 1.000 kuna.
 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!