Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Rad na gradilištu

Indijci u Hrvatsku došli po bolji život: 'Zemlja je dobra, posao je dobar, radimo s dragim ljudima'

Pola zaposlenika su stranci, potpuno su ravnopravni s hrvatskim radnicima, a poslodavac im plaća učenje hrvatskog jezika

Zahvaljujući uvozu radne snage, na hrvatskim su gradilištima i mnogobrojni Indijci! Ekipa RTL-a posjetila je desetoricu njih koji rade u jednoj zagrebačkoj građevinskoj tvrtki.

Neki od Indijaca prvi su put vidjeli more - Hrvate opisuju srdačnima, a u našoj zemlji im je, kažu, toliko lijepo da žele dovesti i svoje obitelji. I nisu jedini stranci koji o tome razmišljaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gogo, Jura, Bobi i Beli rodnu su Indiju zamijenili Hrvatskom i već se toliko udomaćili da imaju nadimke.

"Nadimak mi je Gogo u Hrvatskoj. U Indiji je Gudu. A zovem se Ravindra", kazao je Ravindra Chuahan.

U Hrvatsku su došli po bolji život

U Hrvatsku su došli po bolji život od 250 eura koliko su zarađivali radeći u Indiji.

"Zemlja je dobra. Posao je dobar. Radimo s dragim ljudima. Našao sam dobre prijatelje ovdje", rekao je Udhaya Kumar.

Vlasnik građevinske tvrtke kaže kako dvije godine nije mogao pronaći radnike, pa je kontaktirao posrednika u Indiji.

"Nema dovoljno radne snage na tržištu. Pogotovo ne za našu vrstu posla. I jednostavno smo se morali odlučiti da potražimo ljude van granica Hrvatske", kazao je Daniel Krezić, vlasnik građevinske tvrtke.

Pola zaposlenika tvrtke su stranci

Pola zaposlenika tvrtke su stranci. Potpuno su ravnopravni s hrvatskim radnicima. Poslodavac im plaća učenje hrvatskog jezika i brine da budu zadovoljni.

"Naša je hrana njima bljutava. Jednostavno nema dovoljno začina. Tako da smo sad tražili dozvolu od ministarstva da im uvezemo kuharicu. Tako da nam sljedeći tjedan dolazi gospođa Rabija koja će im kuhati. Oni su jako sretni", rekao je Krezić.

Dobri su i odani radnici, kaže. I dovest će ih još.

Ove se godine u Hrvatskoj može zaposliti 65.100 stranaca. Upravo u graditeljstvu nedostaje najviše radne snage pa je za strance slobodno 17.800 radnih mjesta. U turističkoj sezoni pred vratima može ih se zaposliti 10.611.  A na strateški važnim projektima poput Pelješkog mosta – 1.500.

Jedina zamjerka - moraju nositi cipele

"Jura u životu nije cipele nosio. I onda kada smo naručivali njihovu radnu odjeću, pitam ga, Jura, koji je tvoj broj cipela? Kaže, 46. Visok je metar 70, to nema smisla. Ja ga pitam pa što će ti toliko velike cipele. A on da moraju biti veće jer će ga žuljat", kazao je Krezić.

Misle dovesti i svoje obitelji. A Jure bi se nagodinu trebao oženiti, ali..

"Sviđaju mi se Hrvatice. Polako", rekao je Gowtham J.S Jure.

Prošle je godine u Hrvatskoj radilo skoro 30 tisuća radnika iz inozemstva. Pa se čini da je strancima sve privlačnija ideja da im Hrvatska postane novi dom.

Podaci MUP-a otkrivaju i da je iz ovogodišnje kvote za novo zapošljavanje od 50.100 dozvola za boravak i rad preostalo je 45.332 dozvola. Istovremeno, od 15 tisuća dozvola za produljenje preostalo je 14.075 dozvola.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!