Ostani doma
Novosti / Hrvatska

KRAJ ZA DIVLJE MOLOVE, VEZOVE...

Istarski grad kreće u borbu protiv uzurpacije pomorskog dobra: Izgradit će šetnicu od 45 kilometara

45 kilometara pješačke i biciklističke staze omogućit će građanima i turistima da uživaju u nedostupnim dijelovima obale

Nagomilane probleme s uzurpacijom pomorskog dobra Grad Umag odlučio je riješiti gradnjom najduže šetnice na hrvatskom dijelu Jadrana. Čak 45 kilometara pješačke i biciklističke staze omogućit će građanima i turistima da uživaju u inače nedostupnim dijelovima obale.

Naselje pored Umaga čije granice zalaze duboko u pomorsko dobro ima sve potrebne dozvole. Iako pristupnog puta nema, vikendice su legalizirane a vlasnici, većinom slovenski državljani, međusobno si dozvoljavaju prolaz. Kada je plima more dotiče zidove privatnih parcela. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Najveći je problem što nemamo pristupa našim barkama, našoj maloj lučici, a sami ribari imaju velikih problema. Pogotovo kad je jako loše vrijeme, ne mogu doći do ribarica nego moraju preko privatnih parcela", rekao je Umažanin Zlatko Ivaštanin.

Privatna tvrtka podigla pet kilometara žičane ograde

Vlasnici su ipak dozvolili uski prolaz za ribare, no to nije trajno rješenje. Problemi traju već 30 godina. Na drugim dijelovima obale svaka kuća ima privatni divlji mol. Stevo primjerice ima i vlastiti prilaz, a vila Laura nekoliko divljih vezova.

"Ono što je pod ingerencijom Grada Umaga to se rješava. Međutim, imamo naslijeđenu problematiku staru 50 godina i Grad Umag je tu apsolutno nemoćan", rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese

Najgori primjer uzurpacije pomorskog dobra je privatna tvrtka koja je s pet kilometara žičane ograde prisvojila čak 100 hektara najatraktivnijeg priobalja. Nedavno je na to upozorio i Živi zid. "Ovo nije uzurpacija, ovo možemo nazvati amputacijom životnog prostora građana grada Umaga", rekao je predsjednik Živog zida Damir Grunbaum

Grad Umag nepravomoćno je dobio parnicu protiv ove tvrtke koja se na presudu žalila. Pa su umaške vlasti odlučile problem doslovno zaobići dok čekaju pravnu sudbinu. Gradit će šetnicu duž cijele obale - trećina od 45 km već je gotova, a za ostatak su ishodovane dozvole. "Nadamo se da ćemo do desetak godina najkasnije riješiti svu tu problematiku", rekao je Bassanese. 

Javno dobro građani tako neće morati više gledati kroz žice i rešetke a brojne imovinsko pravne zavrzlame koje su omogućile ovo stanje rješavat će nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!