Novosti / Hrvatska

JESU LI ZAKAZALE INSTITUCIJE

Ravnateljica škole u koju ide teško ozlijeđena djevojčica s Paga: 'Nismo imali problema s roditeljima'

Ocu koji je jučer svoje četvero malodobne djece bacio s balkona, određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Ocu koji je jučer svoje četvero malodobne djece bacio s balkona, određen je jednomjesečni istražni pritvor. Tereti se za četiri pokušaja ubojstva - i prijeti mu 50 godina zatvora.

Pojavljuju se novi detalji o ovom strašnom slučaju i sve se glasnije postavlja pitanje: jesu li nadležne službe propustile zaštititi djecu koja su odrastala u teškim obiteljskim uvjetima?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hladan i bezizražajnog lica na stražnjem sjedištu policijskog automobila sjedio je čovjek koji je jučer bacio svoju djecu s balkona. Kao dokazi uzeti su mu uzorci krvi i urina, a nakon toga je ispitan. Istražiteljima nije rekao ništa.

VEZANE VIJESTI

"Branio se šutnjom"

"Do sada se u svim fazama postupka branio šutnjom tako da ne znamo ni kakvi su motivi za izvršenje ovakvih kaznenih djela. Zapravo ne znamo ništa", kazao je Hrvoje Visković, istražni sudac Županijskog suda u Zadru. 

DORH ga tereti za četiri teška ubojstva u pokušaju. Sud mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor, nad njim će se provesti psihijatrijsko vještačenje a u  istrazi će se ispitati svjedoci.

"Dati će svoj nalaz i mišljenje je li u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv. Je li bio svjestan svojih postupaka i je li znao što radi", rekao je Duško Berović, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva.

Slučaj na koji nitko u Hrvatskoj nije ostao hladan izazvao je brzu reakciju svih institucija. Pokrenuta su čak dva inspekcijska nadzora koja bi trebali odrediti je li bilo propusta socijalnih radnika.  Povjerenstvo Hrvatske komore socijalnih radnika svoje rezultate još ne otkriva.

"Mi smo tek u polovici našega posla i prerano je davati zaključke. Vi morate pogledati sve, snimiti cijelo stanje da bi se reklo je li bilo propusta ili nije", kazala je Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika.

"Uočeni su teški propusti u radu" 

No, drugoj inspekciji, koju je odredilo Ministarstvo, vremena za zaključke je bilo dovoljno. "Uočeni su teški propusti u radu ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadar. Za ravnateljicu ja predlažem smjenu", kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić

Budući su djeca u bolnici centar za socijalnu skrb neće donositi nikakve žurne mjere kada je u pitanju njihova budućnost. No, kada se oporave vjerojatno se neće vratiti majci. "Teško je očekivati da se neka mjera obiteljsko pravne zaštite neće žurno poduzeti imajući u vidu jednu ovako tešku tragediju koja se dogodila i gdje majka, koja to nije napravila, u njenoj prisutnosti se to dogodilo", kazala je Karačić.

Karačić je potvrdila da je ova obitelj bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb, ali tragediju ipak nisu spriječili.  

Novinarka RTL-a Nikolina Radić u RTL-u Danas je rekla da se otac kroz sva ispitivanja branio šutnjom i nije progovarao. Svi susjedi obitelji su osupnuti time što se dogodilo. Poznavali su ih kao ugodne i nekonfliktne susjede. No, ravnateljica škole je kazala da su takve informacije djeca teško primila. Ravnateljica je kazala da će u ponedjeljak u školu doći stručni tim. 

"Djevojčica je krenula u prvi razred ove godine i mi nismo imali problema s roditeljima. Majka je redovito dovodila dijete u školu i dolazila po nju. Ne mogu reći ništa loše o suradnji škole s tom obitelji", kazala je ravnateljica OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu Željka Zubović

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!