Ostani doma
Novosti / Hrvatska

DEPOPULACIJA RURALNE HRVATSKE

Mladi ste, a želite živjeti na selu? Ovaj kraj će davati i 120.000 kuna za gradnju ili obnovu kuće

70 do 120 tisuća kuna za gradnju ili obnovu kuće nudit će uskoro Splitsko-dalmatinska županija.

70 do 120 tisuća kuna za gradnju ili obnovu kuće nudit će uskoro Splitsko-dalmatinska županija. Mjera je to koja će se ponuditi mladim obiteljima, ali samo u ruralnom kraju i pod jednim uvjetom. Na taj se način, već pomalo očajnički, pokušava zaustaviti demografski slom u Zagori.

Mlada tročlana obitelj iz Splita ozbiljno razmišlja o povratku na selo. Staru kuću u Cisti Provo imaju, ali lakše bi je obnovili uz  obećane poticaje. "Ne znam još nikakve detalje, ali mislim da je to dobra stvar, pogotovo za ovako nas mlade, ako bude nešto od toga trebali bi to prihvatiti", kazala je Splićanka Antonija Madunić

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od 70 do 120 tisuća kuna za kupnju ili obnovu stare kuće, odnosno gradnju nove u ruralnom kraju nudit će Splitsko-dalmatinska županija onima koji izaberu život na selu.

"To bi bio dobar početak"

"Moji planovi su povratak na selo i to bi u svakom slučaju bio dobar početak neki iznos ili za gradnju ili adapataciju stare kuće, pa ćemo vidjeti još što će biti", kaže Imoćanin Ivan Brdar

Uvjeti natječaja bit će poznati sredinom ožujka, ali mjera je usmjerena na mlade obitelji do 45 godina starosti koje će nakon gradnje kuće i ostati živjeti na selu.  "To je program koji će trajati tri godine ako netko i ne uđe u prvu tranšu nije razlog da bude žalostan jer će cijelu godinu kontinurano to događati i tako tri godine zaredom", rekao je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. 

"Razne mjere protiv demografski negativnih trendova uz županiju nude i općine u Zagori. "Mi nudimo jedan dio svog programa, na taj njihov program 25 posto tko dobije od županije poticaj na taj iznos 25 posto", rekao je načelnik općine Cista Provo Božo Čubić

Neki su skeptični

Neki su ipak skeptični koliko mjere mogu zaustavaiti izumiranje sela. "Svatko će se snaći za kuću, ali ako ima posao, ako nema posao teško", kazala je Rozanka iz Ciste Provo. "Neka se pokuša ali mislim da je to sve zakasnilo. Jedan drugog vuče vani", kaže Seka iz Lovreča. 

Za prvu godinu županija je pripremila 4 milijuna kuna, a iz godine u godinu iznos će rasti. Krajnji cilj programa je vratiti od 250 do 300 obitelji u Dalmatinsku Zagoru.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!