Novosti / Hrvatska

Nesreća u Vinkovicma

Plenković brani Žalac: 'Produljenje vozačke nije nešto zbog čega bih je tražio da napusti Vladu'

Plenković brani Žalac: 'Produljenje vozačke nije nešto zbog čega bih je tražio da napusti Vladu'
Marko Prpic/PIXSELL

Premijer Plenković rekao je da ostavku ministrice Žalac ne prihvaća iako je bez valjane dozvole bila 2,5 godine

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, koja je u subotu u Vinkovcima naletjela na djevojčicu koja je pretrčavala cestu, i to vozeći bez valjane dozvole, rekla je da je premijeru ponudila mandat na raspolaganje. No, ne i neopozivu ostavku. 

"Izražavam još jednom žaljenje zbog prometne nesreće. Najvažnije je da je djevojčica dobro. U kontaktu smo ministrica i ja bili već pola sata nakon nesreće. Ostavku mi je dala i jutros. Njezin čin je korektan i moralan. Što se tiče vozačke dozvole koja nije bila produljena, to je propust i nemar, ali to nije kazneo djelo, to je prekršaj. Ona je to platila. Ja sam razmišljao i tada i danas. Po načelu razmjernosti ono što se dogodilo s nesrećom, moglo se dogoditi bilo kome drugome. Propust je propust, ali ostavku ne prihvaćam. Produljenje vozačke nije nešto zbog čega bih tražio da ministrica Žalac napusti Vladu. Ona jako dobro radi svoj posao", istaknuo je Plenković nakon svečanosti na Katoličko bogoslovnom fakultetu

Na pitanje trebaju li građani onda shvatiti da ni oni ne moraju nužno produljiti svoju vozačku dozvolu, s obzirom da je i ministrica bila 2,5 godine bez valjane dozvole, Plenković je rekao da je to banaliziranje. "To što ona nije produljila vozačku, ne znači da ljudi ne trebaju produljivati vozačke dozvole. Ministrica je priznala da je to njen propust. Ona, kao i drugi koji je ne produlje, platit će prekršajnu kaznu", rekao je Plenković.

Pozvao je novinare da "smire loptu".

"Ministrica Žalac ostaje u mojoj Vladi, zato što znam što radi i koliko se trudi i ja ostavku ne prihvaćam", rekao je Plenković.

Upitan što će se dogoditi ako koalicijski partneri budu tražili ostavku ministrice Žalac, Plenković je odgovorio: "Ministri u Vladi su ministri u Vladi zato što sam ja tako odabrao."

Birači HDZ-a dali glas Milinoviću

Premijer Plenković komentirao je izbore u Ličko-senjskoj županiji na kojima je pobijedila lista HDZ-a. Ustvrdio je da je HDZ pobijedio aktualnog župana Ličko - senjske županije, Darka Milinovića.

"Što se tiče birača koji su dali povjerenje listi aktualnog župana, realno govoreći, sve su to birači HDZ-a, birači desnoga centra. HDZ je daleko najjača stranka u Lici, bio i bit će. Ovo je vrlo jasna i vrlo čvrsta pobjeda", rekao je Plenković.

Plenković: Misu na Bleiburgu trebaju rješavati dvije Crkve

Plenković je odgovarao i na pitanje o zabrani mise na Bleiburgu što je odluka Crkve u Koruškoj. 

"Ovo je pitanje koje trebaju rješavati dvije Crkve", rekao je Plenković koji je komentirao i situaciju s Uljanikom.

"Hrvatska država je jako puno pomagala potporama, nismo jedina država koja to radi".

U vezi slučaja s Paga, premijer je rekao da ministrica Žalac radi svoj posao, očekuje da to radi i dalje te dodao kako je to slučaj bez presedana.

Na pitanje je li Žalac kandidat za povjerenicu EK, premijer je upitao: "Od koga ste to čuli? Kada budete to čuli od mene, onda ćemo o tome razgovarati", naglasio je.

Žalac plačući rekla da joj je žao, vozačka joj istekla u lipnju 2016. 

Žalac je rekla da je mandat Plenkoviću ponudila u subotu, još dok je trajao policijski uviđaj te opet u ponedjeljak ujutro. 

Vozačka dozvola istekla joj je još, kako je rekla, u lipnju 2016. godine

"Zbog šoka nisam vam bila u stanju ranije dati izjavu. Nikom ne bih poželjala da se to dogodi. Krenula sam u trgovinu, ispred mene je izletjela djevojčica...Udarila sam je. Pozvala sam Hitnu. Jako sam potresena. Ne znam što da kažem. Za vozačku dozvolu nisam znala da je istekla. To me uopće ne opravdava. 9. lipnja 2016. godine je istekla. Nosim je ovako. Izdana je 2006. godine", rekla je ministrica Žalac u suzama. 

Rekla je da je premijeru još u subotu ponudila ostavku, te da mu je i danas ponudila mandat na raspolaganje. 

Kazala je da joj je najvažnije da je djevojčica, kako ju zove "mala susjeda" dobro. Policijsko izvješće, rekla je Žalac, nije još dobila. Procjenjuje da je vozila 30-40 kilometara na sat. 

Na pitanje koliko puta je sjela u auto bez vozačke dozvole rekla je: 

"Nisam bila bez vozačke. Moja vozačka je istekla i ja se zbog toga ispričavam. Nisam znala. Automobil vozim samo vikendom, kada sam u Vinkovicima", odgovorila je Žalac. 

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!