Novosti / Hrvatska

PROČITALI SITNA SLOVA

Zbog ministrice Žalac navala na šaltere policije: 'Mnogi su se preplašili i pohrlili k nama'

Nakon što je ministrica Žalac vozila s vozačkom koja je istekla prije dvije i pol godine, mnogi građani došli su na policiju

Zbog slučaja ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac, koja je tijekom vikenda naletjela na djevojčicu, a vozila je s vozačkom dozvolom koja je istekla u lipnju 2016. godine, danas je bila navala zaboravnih građana na šaltere policije. 

Za radnice na šalteru u Heinzlovoj ulici u Zagrebu danas nije bilo predaha jer su se svi sjetili zaviriti u svoje vozačke i pogledati što to tamo sitnim slovima piše. 

"Pa pogledajte u dvorani. Fizički je vidljivo da je dvorana puna ljudi. Mnogi su se preplašili i pohrlili su k nama", kazala je referentica na vozačkim dozvolama Ivanka Forjan

Stare vozačke vrijede najdulje do 2033.

"Čak su neke stranke otvoreno izjavile da su radi nekih događanja zadnjih dana provjerili svoje vozačke i došli ih produžiti. Jednostavno, zaboravili su", zaključila je Forjan. 

Stare vozačke vrijede najdulje do 2033. - ali svi koji su svoje izvadili ili mijenjali nakon 2006., to moraju činiti mnogo češće.  Svakih 10 godina.

"Nakon 10 godina, vi ste dužni doći kod nas i promijeniti obrazac vozačke dozvole. Ako je dozvola bez ograničenja. Ako je s ograničenjem, onda je to već malo drugačija situacija. Tu ste obavezni obaviti liječnički pregled", kazala je Forjan.

Prekršaj nije benigan

Još u stresu zbog toga što je ozlijedila djevojčicu, ministrica Žalac rekla je kako nije ni primijetila kako joj je vozačka istekla, što kažu nam u policiji, i nije rijedak slučaj.

"Ja to naprosto nisam znala jer je evo, ne otvaram...Otkad sam praktički u Zagrebu niti vozim auto, vozi me vozač. Vikendom jedino kad sam kod kuće kad skoknem nešto obaviti i to je to", kazala je danas Žalac.

Da u pitanju nije benigan prekršaj pokazuje i prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti u prometu koji predviđa oduzimanje registarskih pločica vozačima kojima je dozvola istekla prije više od 15, a kamoli 1005 dana. 

"Nije to samo stvar birokracije. Vozačka dozvola ima svoj datum i on nešto znači. Kad bi bila stvar birokracije, onda bi neko rekao - pa ja nemam uopće nemam vozačku dozvolu, to je stvar birokracije, ja je za mjesec dana položim, pa ću je imati. Vozačka dozvola je ozbiljan dokument i on ima svoj rok trajanja i mora ga se poštovati", kazao je prometni stručnjak Goran Husinec

Gabrijela Žalac mora učiniti isto kao i svi drugi građani. Uplatiti 15 kuna za upravnu pristojbu i 151 kunu ako novi dokument želi izvaditi redovnim putem kojim nova vozačka stiže za najviše 21 dan. Znači - u ove tri godine - ministrica u ostanku stigla ju je izvaditi 48 puta.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!